Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2018. április 24. kedd
Boldog névnapot György nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Téli utazás
Jelinek, Elfriede - Téli utazás
Jelinek, Elfriede
Téli utazás

kiadó: L'Harmattan
cikkszám: 11190231
ISBN: 9789634142874
megjelenés: 2017-05-08
készlet: Utolsó darab!
Ár: 2290 Ft
webes rendelés esetén: 2061 Ft
 
Leírás:
"Egy ajtót látok, rajta írás, krétával, könnyen letörölhető, futó valami, az idő is fut, mondják, na, előlem biztos nem fog elfutni, külön előlem nem is, de előlünk, mindannyiunk elől annál inkább, így hát előlem is, úgyszólván tömeges menekülés veszi majd kezdetét, én már fel sem tűnök abban a sokaságban, hiszen az idő fut mindenki elől, nem mintha megfutamodna bárkitől, az idő nem fél senkitől, semmitől, fut minden erőlködés és izgalom nélkül."

Elfriede Jelinek úgy ír, mintha zenét komponálna. Radikális újító, a színházi nyelv mestere. Darabjai már rég nem egyénekre szabottak, inkább a mediatizált világot jelenítik meg. Nála a közvélemény hangja szól, sokszor kórusszerűen; elcsépelt közhelyek, üres sztereotípiák, ám a felszín hullámzása mindig a mélyben kavargó indulatokkal terhes, ettől felkavaró. A Téli utazás Schubert azonos című dalciklusára épül. Jelinek életművén belül kivételesen személyes alkotás. Hiába Nobel-díjas, az írónő marginális helyzete nem változott. Továbbra is küzd a közízléssel, a "sielő nemzet" mentalitással, a történelmi felejtéssel. De főleg az idővel küzd, és ez a küzdelem rendre a művek javára dől el, mindig az élet húzza a rövidebbet. A Téli utazás virtuóz nyelvi csörte az elmúlással, mosolyogtató Freud-pamflet az anya-leány viszonyról, és az írónő fájdalmas szembenézése saját lelkiismeretével az alzheimeres apa nagymonológjában. Hipermuzikális, költői szöveg, igazi bécsi hang, amely a létezés szakadékai fölött táncol.

Elfriede Jelinek 1946-ban született. Elvégezte a bécsi konzervatóriumot orgona szakon. Költőként kezdte pályafutását, ötven éve publikál. Eddig tíz regénye, csaknem negyven színműve és számtalan esszéje jelent meg. Írásait rendkívüli esztétikai igényesség jellemzi, amellett elkötelezetten politikus alkotó. Életműve kezdettől a viták kereszttüzében áll. 2004-ben Nobel-díjat kapott. Fő művei: A zongoratanárnő, Kéj, A holtak gyermekei (regények), Burgtheater, Rohonc, Egy sportdarab, Bambiland (színművek).

Tulajdonságok:
terjedelem: 187 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Halasi Zoltán
sorozat: Világ-szép-irodalom
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román