Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. április 7. kedd
Boldog névnapot Herman nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Koncentrikus körök - Közelítések a humánum kérdéseihez
Bárány László - Koncentrikus körök - Közelítések a humánum kérdéseihez
Bárány László
Koncentrikus körök - Közelítések a humánum kérdéseihez

kiadó: Hungarovox
cikkszám: 11170908
ISBN: 9786155351358
megjelenés: 2013-01-01
készlet: Raktáron
Ár: 1900 Ft
webes rendelés esetén: 1710 Ft
 
Leírás:
E kötet tanulmányokat, esszéket tartalmaz, amelyek a filozófia, a lélektan és az irodalom felől közelítenek ugyanahhoz a kérdéskörhöz, a humanizmus méltatlanul egyre ritkábban említett fogalmához. Közös forgópontjuk az ember nehezen meghatározható szellemi, s több szót érdemlő erkölcsi lény volta.

A szerző Kosztolányi és Camus stíluseszményéhez, a klasszikus világossághoz igazodik, amelyet még az értekező prózában is követendőnek tart. Egyik írásában a két író gondolatrendszere meglepő egyezését mutatja ki.

Az évek során alighanem csak a legkorábbi tanulmány, Az "egyetemes alany" prekoncepciója és a "dialektikus" ellentmondás veszített - de az szerencsénkre - aktualitásából. A pártállami időkben hivatalos ideológia rangját élvező, úgynevezett dialektikus logika cáfolatára ma már céltalan volna sok munkát fordítani, noha az egykor nagy feltűnést keltő bírálatnak általánosabb, érvényes tanulságai is vannak. A többi írás szintén nem csekély érdeklődést kiváltó kérdéseit akár most is föl lehetne vetni. Igazában vitákat olvashatunk: nagy szellemi irányzatok - a keleti és a nyugati, illetve az északi és a déli típusú gondolkodás - ütköznek meg bennük. A szépirodalom itt egyenrangú hivatkozási alapja társadalomtudománynak és pszichológiának.

Tulajdonságok:

terjedelem: 223 oldal

borító: puhafedelű
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román