Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. február 25. kedd
Boldog névnapot Mátyás nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Mi rejtve volt a világ teremtésétől fogva
Girard, René - Mi rejtve volt a világ teremtésétől fogva
Girard, René
Mi rejtve volt a világ teremtésétől fogva

kiadó: L'Harmattan - SZTE Filozófiai Tanszék
cikkszám: 11181988
ISBN: 9789632367675
megjelenés: 2015-11-24
készlet: Nincs készleten
Ár: 4500 Ft
webes rendelés esetén: 4050 Ft
 
Leírás:
René Girard e művében lényegében két rejtett, de egymással összefüggő kulturális és pszichés mechanizmus hipotézisét fejti ki: az úgynevezett áldozati mechanizmusét és a mimetikus vágy elméletét. Az áldozati mechanizmus Claude Lévi-Strauss strukturalista mítoszelemzéseinek kritikájából indulva jut el az emberré válás, a kultúrateremtés folyamatainak új rendbe foglalásáig. A mimetikus vágy elmélete pedig Freud Ödipusz-mítoszának dekonstruálásán és új logika szerinti összerakásán alapul. Közöttük a kapocs az, hogy az ember mimetikus lény. Vagyis mind társadalmunkban, mind lelkünk belső szerkezetében alig találunk olyasmit, mely ne a belsőnkben létrehozott képek, fogalmak egymás közötti tükrözése, másolása, utánzása során jött volna létre, és ne e hatás szerint működne.

A teória kifejtése a mai tudomány számára szokatlan módon zajlik. Nem apróbb - empirikus - megfigyelések tömege "csap át" új minőségbe, hanem a feltételezett alapelv koherenciája válik egyre meggyőzőbbé. Girard érvelése nem új kutatási eredmények kis darabkáiból áll össze, hanem az emberiség által megírt "nyersanyag" jól válogatott példáinak fényében tárul fel, s egy eddig "rejtve maradt" összefüggést mutat meg számunkra.

Girard könyve olyanok számára ajánlható, akik hajlandóak ízeire szedni a már ismert világot, benne önmagukat, aztán egy új - illetve nagyon is régi: a szakrálisat is tartalmazó - rendbe összerakni.

René Girard (1927, Avignon) középkori történelmet tanult Párizsban. 1947-ben az USA-ba, az Indiana Egyetemre ment francia irodalmat tanítani. 1957-ben a Johns Hopkins Egyetem professzora lett. Első műve még irodalomkritikai tárgyú, később a kultúrantropológia és más társadalomtudományok felé fordult. Két legfontosabb műve, a La Violence et le Sacré (Erőszak és szakralitás) és a jelen mű 1972 és 1978 között keletkezett. Girard-t 2005-ben beválasztották a Francia Akadémia negyven "halhatatlanja" közé.

Tulajdonságok:
terjedelem: 454 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Lisztes Gábor, Szalay Gabriella
sorozat: Rezonőr
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román