Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. április 2. csütörtök
Boldog névnapot Áron nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten - Szociális riportok...
Perényi Roland - A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten - Szociális riportok...
Perényi Roland
A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten - Szociális riportok...

kiadó: Napvilág
cikkszám: 11196170
ISBN: 9789633384190
megjelenés: 2018-06-06
készlet: Utolsó darab!
Ár: 2900 Ft
webes rendelés esetén: 2610 Ft
 
Leírás:
A 19. század második felétől a nagyvárosok szegények és proletárok lakta negyedeit írók, orvosok, jótékony szervezetek tagjai és végül, de nem utolsósorban a századvégi modern sajtó emblematikus alakjai, riporterek járták be, hogy felfedezzék a metropolisz addig rejtett zugait. Nem volt ez másként a Monarchia két fővárosában sem. A társadalom térbeli szegregációja, a slumosodás más nyugat-európai és amerikai városokhoz képest kevésbé jellemezte Bécset és Budapestet; a megkésett, de annál rohamosabb ütemű urbanizáció azonban ugyanúgy kitermelte a más nagyvárosokban korábban már felbukkant társadalmi feszültségeket. E folyamattal párhuzamosan megjelent egy társadalomtudósokból, írókból és újságírókból álló, a szociális problémákra érzékeny kör, amely azon túl, hogy igyekezett bemutatni a társadalom "másik felének" életkörülményeit a "tisztes" polgárságnak, gyakran megoldási javaslatokkal, önálló szociális programmal is jelentkezett.

A kézirat célja, hogy bemutassa a Monarchia két fővárosában a századfordulótól megjelenő szociális riport társadalomtörténetét. Az elemzésben nem pusztán a sajtóban és gyakran könyv alakban is megjelent művek tartalmi elemzése kapott hangsúlyt, hanem azok szerzőinek társadalmi háttere, valamint a riport elkészítése során alkalmazott munkamódszer is elemzésre kerül. A vizsgálat során a következő kérdésekre kerestünk választ: Kik és hogyan fedezték fel elsőként a Monarchia két fővárosában a proletárnegyedek, nyomortanyák és "bűnös fészkek" ismeretlen világát? Milyen képet közvetítettek az olvasó/néző felé a nagyvárosi szegénységről, a hajléktalanságról, bűnözésről és prostitúcióról? Hogyan fogadták be a "fogyasztók" e műveket? Voltak-e konkrét szociálpolitikai elképzelései e riportoknak?

Tulajdonságok:
terjedelem: 169 oldal
borító: puhatáblás
megjegyzés: ÜKH 2018
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román