Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 27. kedd
Boldog névnapot Szabina nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Jugoszlávia nincs többé
Mesic, Stjepan - Jugoszlávia nincs többé
Mesic, Stjepan
Jugoszlávia nincs többé

kiadó: Helikon
cikkszám: 00023571
ISBN: 9799632088302
megjelenés: 0000-00-00
készlet: Nincs készleten
Akciós ár: 500 Ft
(5 % áfával)
Régi ár: 3900 Ft
 
Leírás:
Stjepan (Stipe) Mesic 1934. december 24-én született a szlavóniai Orahovicán.
1961-ben szerzett jogi diplomát a Zágrábi Egyetem Jogtudományi Karán.
A politikába a horvát parlament (Sabor) képviselőjeként lépett be.
A '70-es évek elején tevékenyen részt vett a Horvátország egyenrangúságáért indított mozgalomban (Horvát tavasz), amiért egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amit a hírhedt Stara Gradiska-i fegyházban töltött le.
A '90-es évek elején csatlakozott a Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ), amely demokratikus népi mozgalomból vált később párttá. 1990-től a párt titkára, majd a Végrehajtó Bizottság elnöke volt. Az első többpárti szabad választásokat követően kinevezték a Horvát Köztársaság kormányfőjévé, majd a Sabor döntése nyomán tagja lett a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság Államelnökségének. Ezt a tisztséget 1991 decemberéig töltötte be.
Szimbofikusan, a volt jugoszláv szövetségi állam utolsó (kollektív) elnökeként, Mesić tette fel a pontot az "i"-re, amikor belgrádi mandátumának befejeztével bejelentette az őt a szövetségi Elnökségbe delegáló horvát parlamentnek: "Jugoszlávia nincs többé...!"
1992-től a Sabor elnöke volt. 1994-ben leváltották e tisztségről, mert nyilvánosan elhatárolta magát a Horvát Demokratikus Közösség politikájától. Kilépett a pártból és új pártot alapított – a Független Horvát Demokraták Pártját (HND).
1997-ben szakadás történt a pártban, és ekkor az őt támogató többséggel csatlakozott a Horvát Néppárthoz (HNS), ahol alelnök, majd a zágrábi szervezet elnöke lett.
2000. február 7-én a Horvát Köztársaság elnökévé választották, és ekkor kilépett a HNS soraiból, mert saját meggyőződése szerint csakis akkor lehet "minden horvátok" elnöke, ha nem kötődik egyetlen politikai párthoz sem.

Tulajdonságok:
terjedelem: 405 oldal
borító: keményfedelű
fordította: Kovács László
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román