Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 27. péntek
Boldog névnapot Virgil nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Drámák I. (Átiratok 1.) - Spiró György
Spiró György - Drámák I. (Átiratok 1.) - Spiró György
Spiró György
Drámák I. (Átiratok 1.) - Spiró György

kiadó: Scolar
cikkszám: 11138235
ISBN: 9789632440347
megjelenés: 2008-01-01
Készleten
Ár: 2750 Ft
webes rendelés esetén: 2475 Ft
 
Leírás:

Spiró György magyar átiratait-átdolgozásait egybegyűjtő drámakötetében három mű olvasható: a Jeruzsálem pusztulása, a Czillei és a Hunyadiak és a Szilveszter. A darabok eredeti alkotói - Katona József, Vörösmarty Mihály, Hamvas Béla - a szerző szellemi rokonai, akik szemléletükben, világértelmezésükben közel állnak hozzá. Spiró György nagy írói leleménnyel és beleérzéssel rázta fel a tetszhalott, már-már elfeledett műveket, s igazi, élő lelket lehelt beléjük. Időnként ugyanis a remekművek is leporolásra szorulnak, ha az idő vagy az új kor vasfoga megfosztja őket régi nagyságuktól. Az átdolgozó-író az eredeti replikákat és jeleneteket részben megőrizte, s finoman a mai fülhöz és a mai nyelvhez igazította.
A Katona József által írt Jeruzsálem pusztulását az irodalomtörténet elsősorban mint írói alkotást és nem mint színpadi művet tartja számon. Spirónak sikerült ezt a vad, barbár látomást bravúros restaurálással és újraalkotással színpadi műként is életre keltenie. A Czillei és a Hunyadiak esetében Vörösmartyt hajlította magához a szerző, ugyanolyan érzékenységgel és tehetséggel, mint Katonát. A kötetben szereplő harmadik dráma, a Szilveszter, Hamvas Béla 1957-ben írt regényének átirata. Ez tartalmazza Spiró legtöbb saját szövegét és ötletét. Jeruzsálem pusztulása, Czillei és a Hunyadiak, Szilveszter - e három jelentős írói alkotás egy kötetben megjelenve rávilágít a művek közti szellemi rokonságra is.

A könyvben olvasható drámák:
Katona József - Spiró György: Jeruzsálem pusztulása
Vörösmarty Mihály - Spiró György: Czillei és a Hunyadiak
Hamvas Béla - Spiró György: Szilveszter

A XVIII-XIX. század fordulójáig a színházi szerzők rendszeresen éltek az átirat módszerével.
"Vettek egy jó darabot, és még jobbat csináltak. Ez volt a görögök, Shakespeare, Molière, Goldoni módszere: nagyon jó módszer, Brecht is használta. Vettek egy már bevált, sikeres alaptörténetet, és vámpírként kiszívták belőle az igazi nedveket. […] Úgyis kollektív munka minden jó mű. Minden drámaíró egy nagy sorozat végén van, és a mai mérték szerint bevallhatatlanul sokat tanul az elődöktől, esetenként a kortársaitól is" - vallja Spiró György. S hogy átírással milyen időszerűvé tehetők a régi művek, mi sem bizonyítja jobban, mint jelen kötet.

Tulajdonságok:
terjedelem: 264 oldal
kötéstípus: keménykötés

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román