Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 24. vasárnap
Boldog névnapot Salamon nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Jogtudatról - alulnézetben - A tizenévesek jogtudata és jogi érzékenysége
Váriné Szilágyi Ibolya - Jogtudatról - alulnézetben - A tizenévesek jogtudata és jogi érzékenysége
Váriné Szilágyi Ibolya
Jogtudatról - alulnézetben - A tizenévesek jogtudata és jogi érzékenysége

kiadó: L'Harmattan
cikkszám: 11149384
ISBN: 9789632361581
megjelenés: 2010-01-01
Nincs készleten
Ár: 2900 Ft
webes rendelés esetén: 2610 Ft
 
Leírás:
Ezúttal nem az a kérdés, hogy létezik-e az új filozófiai dimenzió, ahol végső soron minden kérdésre választ kaphatunk, hanem feltesszük, hogy ez lehetséges. A kérdés az, hogy elérhető-e számunkra, hétköznapi emberek számára, és képes-e arra, hogy megváltoztassa az életünket.
A transzcendentális beállítódásváltás - amely megnyitja előttünk e titokzatos szféra kapuját Edmund Husserl filozófiájának a kulcskérdése: az emberi öneszmélés A szociálpszichológus szerző legújabb könyve múltidéző, ám ma akaratlanul is a visszapillantó tükör szerepét játssza: az elhagyott és az előttünk lévő útszakaszról informál.
A szerző, bár egy longitudinális pályaattitűd-vizsgálattal indult, elsősorban értékkutató, ahogy az legutóbbi könyvéből is kiderül
(Építészprofilok. Terc Kiadó,2006).
Interdiszciplináris érdeklődésénél fogva a 90-es évek közepén egy nemzetközi jogszociológiai kutatásba is bekapcsolódott, kiegészítve azt egy magyar felméréssel.
Ebből származott az az ismeret- és problémahalmaz, amelyet az akkor 11-17 évesek - a mai harmincasok - jogi nézeteiről, jogi érzékenységéről,
jogtudatosságának alakulásáról nyert és feldolgozott. Tanulmányai életszerűen nagyítják ki az életkor és a gender szerepét a normatívákhoz való viszony és a polgár mivolt alakulásában. A szerző kitüntetett figyelemmel kísérte a felelősség, a szabadság, az egyenlőség, a bizalom, a szolidaritás értelmi-érzelmi megélését, a jog témái és képviselői iránti figyelmet és beállítódásokat.

E könyv írásai a szabály- és normaközvetítés két hagyományos útját - az erkölcsit és a jogit - különböző történelmi periódusokban követik. Műfajuk változatos: empirikus kutatási beszámolók elméleti munkákkal, iskolaikísérletbemutatással, konfliktusok kezeléséről szóló esettanulmányokkal váltakoznak. A középpontban a felelős állampolgár születése áll, úgy, ahogyan arra a 90-es évek közepe tájától az ezredfordulóig a hazai tizenévesek között végzett vizsgálódások eredményeiből következtetni lehetett.

Jó volna, ha a cím láttán nem a fiatalok jogi ismeretszintjének felmérésére gyanakodna az olvasó. Sokkal többről van szó. A tizenévesek jogi érzékenységét, intézményei, képviselői, normatívái iránti figyelmét, érzelmeit,saját jogosultságainak tisztázási igényét sok tekintetben hatékonyabban befolyásolja a körülöttük zajló élet eseményszövete, a "grund". Erről szól a könyv, amely a vélemények és érzelmek alulról történő szerveződését is tükrözni kívánja.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román