Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. május 6. csütörtök
Boldog névnapot Ivett, Frida nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Aztán mivégre az egész teremtés?
Hubay Miklós - Aztán mivégre az egész teremtés?
Hubay Miklós
Aztán mivégre az egész teremtés?

kiadó: Napkút
cikkszám: 11150010
ISBN: 9789632631325
megjelenés: 2010-01-01
Nincs készleten
Ár: 2490 Ft
webes rendelés esetén: 2241 Ft
 
Leírás:
"Igen, érezzük át azt a kétségtelen tényt, hogy a sztregovai ház Oroszlánbarlangja egy pillanatban a világmindenség közepe volt. Hanem Madách mennyországában botrány is van. Az a botrány, amit még Madách kortársai sem tudhattak: a XX. század botránya, s talán a XXI. századé is. S ez az, hogy a Teremtésből Világvégét csinálhat az egyik teremtmény: az ember."
(Hubay Miklós)

Hubay Miklósnak Az ember tragédiája témájára évtizedek alatt összegyűjtött jegyzetei páratlanul eredeti és megrázó interpretációt adnak magáról a madáchi műről és annak jelenkori aktualitásáról, a XXI. században is feltétlenül érvényes "eszkatologikus" látomásáról. Madách műve korántsem csak a Faust horizontja felől értelmezhető, hanem a tragédia nietzschei szelleme felől is. De a madáchi műről szóló excerpták Hubay Miklós legalapvetőbb drámaírói elveit is megmutatják, azt a szemléletet, mely az általa is idézett Schiller nyomán a színházat "morális intézményként" értelmezi. S meglepetésként egy egyfelvonásost kapunk, amely az eszkimó-szín befejezésével veszi kezdetét, s amelybe az idő falain át behallatszanak a madáchi mű gnomikus záróakkordjai.
(Borbély András)

"Egy hosszúra sikeredett élet során útitársam volt Madách. Ennek megmaradt (fennmaradt) emlékeiből - ám az emlékeknek is inkább csak a foszlányaiból - rostáltam össze e jegyzetsorozat anyagát.
A XX. századnak nem volt olyan viszontagsága, amelynek érintése-csapása ne Madáchtól remélt - és kapott - volna választ, vigaszt vagy fölébe kerekedő fanyar mosolyt…
A megpróbáltatások közül hátravan még egy és más.
Szeretném remélni, hogy abban a végtelen pillanatban (hisz nem jön utána másik) Az ember tragédiája is kibontja rejtve maradt értelmét, és nem marad talánynak többé sem a világmindenség, sem benne az életem."
(Hubay Miklós)
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román