Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 27. péntek
Boldog névnapot Virgil nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Álmodozók és megszállottak - Bevezetés magyar filmtörténetbe
Kelecsényi László - Álmodozók és megszállottak - Bevezetés magyar filmtörténetbe
Kelecsényi László
Álmodozók és megszállottak - Bevezetés magyar filmtörténetbe

kiadó: L'Harmattan - ZSKF
cikkszám: 11151980
ISBN: 9789632363011
megjelenés: 2010-01-01
Nincs készleten
Ár: 2500 Ft
webes rendelés esetén: 2250 Ft
 
Leírás:
Mi az első magyar film címe? Hol volt az első mozi Budapesten? Kitől származik a "mozi" elnevezés? Ki volt az önálló erdélyi filmkészítés motorja? Hányszor államosították a magyar filmgyártást? Melyik évtizedben ment a legtöbb néző moziba nálunk? Mi a BBS, és miért irigyelték más országok rendezői? Mi az a bartóki modell?

Miben volt újító a Budapesti iskola? Ki volt az első hazai Oscar-díjas filmes? Miért lett kultuszfilm a Megáll az idő? Miért nincsenek filmsztárok a szocialista érában? Mit keresnek a színészek a kamera mögött? Búcsúzunk-e a mozitól? Milyen változásokat okoz az internet forradalma? Tényleg eltűnt a valóság a filmvásznakról? Tankönyv ez? Az is, persze: ajánlott irodalommal, fejezetenkénti összefoglalással, szövegközi kislexikon címszavakkal, magyarázó fogalmi szótárral, a fontosabb történelmi események időrendi táblázatával. Szerzője legfőbb törekvése szerint azonban nem száraz adattenger,inkább olvasmányos krónika, a szó eredeti értelmében vett bevezetés, azaz kalauz abba a filmáradatba, amelyet magyar filmtörténetnek hívnak.

Kelecsényi László (Budapest, 1947) Balázs Béla-díjas író, filmtörténész. Tudományos kutatóként és dramaturgként is dolgozott. Öt szépirodalmi kötete jelent meg. Filmes tárgyú munkáiban főként a magyar film történetével és a sztárokkal, filmszínészekkel foglalkozik.
Legfontosabb filmes művei: Latinovits Zoltán, 1989 (2. kiad.); Karády Katalin, 1989 (2. kiad.); Mozibolondok (regény), 1997; Vászonszerelem. A magyar hangosfilm krónikája, 2007; Mozizó Budapest, 2008
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román