Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 15. péntek
Boldog névnapot Teréz nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A vándorló királyság - Jáva és Bali (Útirajz, esszék, versek)
Weiner Sennyey Tibor - A vándorló királyság - Jáva és Bali (Útirajz, esszék, versek)
Weiner Sennyey Tibor
A vándorló királyság - Jáva és Bali (Útirajz, esszék, versek)

kiadó: Irodalmi Jelen
cikkszám: 11153878
ISBN: 5948429701410
megjelenés: 2011-01-01
Utolsó darab!
Ár: 2500 Ft
webes rendelés esetén: 2250 Ft
 
Leírás:
"De jó, hogy végre a lényegről van szó! Arról, hogy "mit kutat az ember idelent a porban", és mit kutat fölötte az Égben. Persze, hogy önmagát keresi. De hogy milyen erősen dolgozik benne ez a vágy, mit meg nem mozgat a célért, hogy magára leljen, vagyis létezése értelmére találjon, az ritkán tárul föl előttünk annyira világosan, mint A vándorló királyságból.
Leggyakrabban úgy képzeljük, hogy a régi Kelet lakói gyermekien önfeledt játszótársai egymásnak és az isteneknek. S a mesék, melyek megörökítik játékukat, mintha csak véletlenszerűen villantanák szemünkbe az ontológia kérdéseit. Hőseik, mintha nem is tudnának róla, hová tévedtek szertelenségükben. De azután, ha megpiszkáljuk a szövegeket, a nyelvet, ha megpiszkáljuk a zenéiket, a táncaikat, a színházukat, a tudományt, a hitet - ahogy Weiner Sennyey Tibor a jávai és bali szigeti szellem csaknem teljes világát -, látjuk ám, hogy a földi és az égi létezés minden elképzelt formája és a róluk szóló művek is csak arra valók, hogy az ember térképet rajzoljon magának önmaga nyugtalan szívéhez és elméjéhez. Egész univerzumot képes megalkotni azért, hogy nyugodtan hihesse végre: nem annyi, amennyinek látszik, sőt, "a planéták félrehajlítják pályája előtt az adamant rudakat". Mintha a kicsiny földlakó isten akarna lenni mindenáron! Micsoda emberfeletti munka!
Ne csodálkozzon hát, ha eközben örökké elveszíti önmagát. Majd lázasan, de majdnem mindig hiábavalóan keresi boldogabb sorsát.
Ám ezzel együtt az ember legszebb és legveszedelmesebb szellemi kalandjáról van itt szó. Jáván és Balin is lélegzetelállító mutatványok tanúi leszünk. Csak nézünk, mint a moziban, és igen gyakran magunkra ismerünk. Hiszen mi is örökké kísértjük az istent, halálos harcban állunk a végességgel.
Borzongatóan szép és izgalmas olvasmány ez a kötet."

SÁRI LÁSZLÓ
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román