Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 24. kedd
Boldog névnapot Emma nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Kilátások
Turi Gábor - Kilátások
Turi Gábor
Kilátások

kiadó: Debreceni Egyetemi Kiadó
cikkszám: 11156330
ISBN: 9789633180686
megjelenés: 2011-01-01
Utolsó darab!
Ár: 2200 Ft
webes rendelés esetén: 1980 Ft
 
Leírás:
Turi Gábor újságíróként indult, rendszerváltó politikus, majd kultúrdiplomata és debreceni alpolgármester lett, s most visszakanyarodott az íráshoz. A könyv szerkesztésében a motivációja kettős volt: a rendszerváltás huszadik évfordulóján tapasztalt mulasztás pótlása, megadni a becsületét a független szellemű újságírásnak; illetve egy nyitott, befogadó, értékelvű, demokratikus gondolkodásmód felmutatása egy olyan korban, amelyben táborokba szerveződve folytatnak kíméletlen harcot a magyarok egymás ellen. S van benne vidéki öntudat is, azzal együtt, hogy hét évet élt Londonban és Washingtonban. A könyv utószavát Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere jegyzi. A Kilátások című kötet írásait helyi és országos lapokból válogatta a szerző, zömmel a Hajdú-Bihari Naplóból. Az időben első írás, mint a rendszerváltozás előzménye, a hetvenes évek közepéről datálódik - Mocsár Gábor író a Debrecenről szóló szociográfiájában akkor a legtehetségesebb fiatal riporterek közé sorolta Turi Gábort, aki később színikritikusként és dzsessz szakíróként is dolgozott. A nyíregyházi születésű alkotó két évtizeden át volt újságíró, szerkesztő. 1988-ban aktív ellenzéki szerepet vállalt, a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja, az országos választmány tagja lett. Londonban 1992 és 1995 között kulturális, Washingtonban 1998 és 2002 között sajtóattaséként képviselte Magyarországot. 2002-ben Debrecen kultúráért és külügyekért felelős alpolgármesterének, 2006-ban külügyi tanácsnoknak választották. Jelenleg a Debreceni Egyetem Külső Kapcsolatok Igazgatóságát vezeti.

Turi Gábor könyve hét fejezetre tagolódik. A Sokszög személyes hangú bevezetés; a Játékszabályok, a Közép-Európa vonat és a Műcsarnok írásai a rendszerváltáshoz vezető korszak közérzet-lenyomatai; az És a fejekben mi van? pedig az életet naiv társadalomalakító hittel kezdő fiatalember világképének alakulását mutatja be a rendszer lényegének megismerésétől az uralkodó ideológia megtagadásáig. A kötet gerincét adó Ki nyer ma? a rendszerváltozás eseményeit követi nyomon; végül az Ábel a jogállamban írásai a váltást követő időszak jelenségeiről tudósítanak rádiójegyzetek formájában.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román