Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 28. csütörtök
Boldog névnapot Simon, Szimonetta nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Mert az Ördög velem volt - Élet elleni bűncselekmények a 19. század első felében
Bató Szilvia - Mert az Ördög velem volt - Élet elleni bűncselekmények a 19. század első felében
Bató Szilvia
Mert az Ördög velem volt - Élet elleni bűncselekmények a 19. század első felében

kiadó: L'Harmattan
cikkszám: 11164462
ISBN: 9789632366074
megjelenés: 2012-01-01
Nincs készleten
Ár: 3200 Ft
webes rendelés esetén: 2880 Ft
 
Leírás:

A kötet az élet és testi épség elleni cselekmények differenciálódási folyamatait mutatja be a büntető törvénykönyvet még nélkülöző, jogtörténeti szempontból értett reformkor (1790-1848) időszakában. A korszak, a 18-19. század büntetőjogi gondolkodását a modern dogmatikai kategóriák kialakulása és erre épülve az egyes modern tényállások megjelenése jellemzi. Ebbe a folyamatba illeszkedik a kora újkori gyilkosságfogalom önálló bűncselekményekre bomlása, valamint az állam büntető hatalmának addig nem érintett területekre való kiterjedése.

A könyv a kutatás során feltárt írott jogi jogforrásokból (törvények és helytartótanácsi rendeletek), a 18. század közepétől 1849-ig kiadott büntetőjogi kézikönyvekből, valamint a kéziratos előadásjegyzetekből indul ki. Elemzésük segítségével mutatja be az ölési cselekményekre vonatkozó eltérő koncepciókat, bizonyítva hogy a vizsgált korszak végére jelentkeznek azok a fontos elemek, amelyek a későbbi sikeres kodifikációt megalapozzák, így nagy vonalakban kialakulnak a minősített (rablógyilkosság) és a privilegizált (csecsemőgyilkosság) emberölési esetek.

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román