Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 29. vasárnap
Boldog névnapot Taksony nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A József Attila Kör története - FIJAK/JAK 1973-1981-1989-2009
Németh György - A József Attila Kör története - FIJAK/JAK 1973-1981-1989-2009
Németh György
A József Attila Kör története - FIJAK/JAK 1973-1981-1989-2009

kiadó: JAK - PRAE.HU
cikkszám: 11166731
ISBN: 9786155070273
megjelenés: 2013-01-01
Készleten
Ár: 2000 Ft
webes rendelés esetén: 1800 Ft
 
Leírás:

A József Attila Kör története egy kort összegez, egy magára találó és öntudatra ébredő írói nemzedék színrelépésének küzdelmeit mutatja be: egy történelmi korszakot az irodalompolitika tükrében világít meg. A rendszerváltást megelőző kulturális-politikai szabadságharc minden mozzanata terítékre kerül: felfüggesztés és betiltás, összefogás és szétválás, botrányok és kiegyezések, kilépések és lemondások, manipulációk és ügynöki jelentések - a JAK története folyamatos konfliktusok sorozata. A Kádár-kort és a kései kommunizmust az irodalmi élet teljes átpolitizáltsága jellemezte, így a nagyközönség számára gyakran érdektelen irodalompolitika meghatározó történelemformáló erőként jelenik meg, hiszen az irodalom nyilvánosságának szabályozásával magát az irodalmi alkotói munkát is irányítani próbálta. A könyv pontosan írja le és teszi átláthatóvá ennek a politikai mechanizmusnak a működését. Az itt felmerülő kérdések néha azóta meghaladott problémák történelmi aspektusait mutatják be, néha szinte nevetségesnek és szánalmasnak tűnik mai szemmel, hogy milyen apróságnak látszó ügyek mennyire fel lettek nagyítva, és így az indulatok feleslegesen gerjesztve. Másrészt sok kérdés felmerül, amelyek a mai napig megoldatlanok és húsba vágóan aktuálisak. A könyvben talán éppen az a legizgalmasabb, mennyire időszerű problémákkal, mechanizmusokkal és érvekkel is találkozunk egy elvileg letűnt korból és eltemetett politikai berendezkedésből. A könyv már csak azért is érdekes, mert a mára meghatározó, befutott írói nemzedék indulásának története: kortárs olvasmányaink szerzőinek fiatalkori küzdelmeit, bukásait és sikereit ismerheti meg benne az érdeklődő olvasó.
(Gerevich András, JAK-elnök 2006-09)


 


A "fiatal írók" története osztályharcok története. MSZMP és KISZ és Minisztérium agit. és prop. és kult. al/főosztályai vívták negyed századon át azokkal a nemzedékekkel, amelyek hiába nevelkedtek már a rendszerben, kesztyűs kézzel kezelhetetlenek voltak. "Ajtót nyitottak nekünk, de mintha nem minket vártak volna" - írta egy gesztusnak szánt körkérdésre válaszolva Simonffy András 1969-ben. "Olyan óriáscsecsemők vagyunk, akik csak elhalálozási okokból képesek előbbre jutni" - válaszolta ugyanekkor Nádas Péter.
Karanténba kellett hát zárni őket, a "fiatal írók" karanténjába, együvé meglett embereket és süvölvényeket, balosokat, népieket, ilyen-olyan avantgárdokat. Hogyan boldogultak, boldogultunk - ezt eleveníti meg Németh György, aki a Mozgó Világ krónikája után megírta annak ikertörténetét. Megjegyzem: igen tanulságos könyv poszt-osztályharcok idején.
(Reményi József Tamás)


 


1963-ban születtem Szentendrén.
Tanár vagyok. 2002 óta a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumban történelmet és társadalomismeretet tanítok.
A "régi" Mozgó Világ történetéről írott könyvem 2002-ben a Palatínus Kiadónál jelent meg. Szerkesztésemben látott napvilágot a Budapesti Negyed Peremhelyzetek - szociográfiák című száma (2002. tavasz–nyár). A XX. századi akták című CD-ROM-sorozatból (amelyet Kojanitz Lászlóval és Miltényi Miklóssal készítünk) eddig két rész (1956; Kádár-korszak) készült el. Jelenleg az 1972. március 15-i spontán tüntetés történetével foglalkozom.
(Németh György)


 


Tulajdonságok:
terjedelem: 187 oldal
borító: puhafedelű
sorozat: JAK Füzetek 176.

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román