Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 3. csütörtök
Boldog névnapot Ferenc, Olívia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Meghalt a főítész (Esszék és kritikák)
Bán Zoltán András - Meghalt a főítész (Esszék és kritikák)
Bán Zoltán András
Meghalt a főítész (Esszék és kritikák)

kiadó: Scolar
cikkszám: 11167770
ISBN: 9789632440996
megjelenés: 2009-01-01
Nincs készleten
Ár: 2950 Ft
webes rendelés esetén: 2655 Ft
 
Leírás:
A magyar kritika- és esszéírás komoly múltra tekint vissza, még ha a politika sok esetben rá is nyomta bélyegét, pontosabban "lakatját" a metsző hangú ítészek éles szavaira. Bán Zoltán András kritikáira minden időkben az őszinte hang volt a jellemző - az író ekképpen válhatott a mai magyar irodalom- és zenekritika egyik legmarkánsabb és legismertebb személyiségévé. Szigorú ítéleteivel és szókimondásával gyakorta megosztja a közvéleményt, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy azon kritikusok közé tartozik, akinek bírálataira minden esetben oda kell figyelni, legyen szó akár irodalomról, akár a zenei élet eseményeiről. őj kötetének címadó írása, az elmúlt évtizedek irodalomkritikájával foglalkozó esszé (pamflet) tipikusan ilyen munka. A kritikákon túl a könyv különösen izgalmas részét képezik az "elsüllyedt szerzők"-ről szóló írások, amelyekben a közelmúlt némiképp feledésbe merült életműveit olvassa újra friss szemmel és felfedezőlendülettel, remélhetően katalizálva a kortárs irodalmi emlékezetet.
A Scolar Kiadó gondozásában Meghalt a Főítész címmel napvilágot látó esszékötet a 2000 óta megszületett Bán-esszékből és -bírálatokból nyőjt válogatást. A könyv a kortárs művek kritikái mellett számos esszét is magában foglal (külön fejezetet szentelve például Márai Sándor pályafutásának), illetve portrékat fest már-már elfeledett szerzőkről - többek közt Illyés Gyuláról vagy Kálnoky Lászlóról -, akik néhány évtizeddel ezelőtt még fontos alkotóknak számítottak, ám mára valamilyen oknál fogva kikerültek az érdeklődés homlokteréből.
Amellett, hogy a könyv egyik fontos komponense - magától értetődő módon - a Bán munkásságára jellemző szókimondás és kritikusi szigor, a Meghalt a Főítész a felfedező újraolvasások izgalmával is megajándékozza az olvasót, s minden bizonnyal megtalálja rajongóit a kortárs irodalom fejleményeit nyomon követő közönség körében.
A könyv megjelenését különösen indokolttá teszi, hogy Bán Zoltán András első és mind ez idáig egyetlen kritikagyűjteménye, Az elme szabad állat immár kilenc éve látott napvilágot (2000).

Tulajdonságok:
terjedelem: 270 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román