Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. május 6. csütörtök
Boldog névnapot Ivett, Frida nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Békássy Ferenc szerelmes levelei
Békássy Ferenc - Békássy Ferenc szerelmes levelei
Békássy Ferenc
Békássy Ferenc szerelmes levelei

kiadó: Aranymadár Alapítvány
cikkszám: 11167853
ISBN: 9789638978004
megjelenés: 2013-01-01
Nincs készleten
Ár: 3300 Ft
webes rendelés esetén: 2970 Ft
 
Leírás:

E könyv szerzője Békássy Ferenc (Zsennye, 1893. április 7. - Dobronuc, 1915. június 25.) költő, író, esszéista és huszár. Középiskolába a Bedalesbe járt, majd egyetemet Cambridge-ben folytatta. Tagja volt az Apostolok Társaságának, barátai-ismerősei voltak - mások mellett - John Maynard Keynes, Virginia Woolf és Ludwig Wittgenstein is. A háború kitörésének hírére hazatért, huszár lett, és a keleti fronton az első csaták egyikében esett el. Személye máig tündöklő híd és ragyogó kapcsolat a magyar és az angol szellem között.


Még középiskolai éveiben ismerkedett meg Noel Olivierrel, akihez haláláig írt leveleket. Noel válaszai Magyarország XX. századi hányattatott történelme során elvesztek, vagy legalábbis lappanganak, de Békássy Ferenc szerelmes levelei a csodával határos módon mégis előkerültek. Ezek a gyönyörű, választékos nyelven, kifinomult műveltséggel írott levelek nem csupán egy fiatal fiú szerelmes vonzódásának tobzódásai a számára elérhetetlennek tűnő lány után, hanem hihetetlenül pontos korrajzok. Megérthetjük belőlük, hogy milyen volt akkor élni, érintve lenni, s mennyire nehéz volt akkor is: a háború őrületéből kimaradni. Végül pedig olyan közel hozzák ezek a levelek az angol és a magyar műveltséget és kultúrát, hogy az embernek kedve lesz újraolvasni a századelő nagy zsenijeit, bárhol is éltek azok: Londonban vagy Budapesten. Ahogy Petőfi és Keats rövid életük során nagy költővé értek, úgy Békássy is. Néha csapjuk fel e könyv olvasása közben Békássy egybegyűjtött írásait (2010), és értsük meg, nekünk is írt, hozzánk is szólt. Száz évvel ezelőttről küldi leveleit, amelyeknek címzettjei - korokon átívelve - mi vagyunk.


Tulajdonságok:
terjedelem: 168 oldal
kötéstípus: keménykötés
fordította: Balogi Virág

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román