Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. szeptember 17. péntek
Boldog névnapot Zsófia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A nemzet színpadra állításai - A magyar nemzetiszínház-elképzelés változásának..
Imre Zoltán - A nemzet színpadra állításai - A magyar nemzetiszínház-elképzelés változásának..
Imre Zoltán
A nemzet színpadra állításai - A magyar nemzetiszínház-elképzelés változásának..

kiadó: Ráció
cikkszám: 11167891
ISBN: 9786155047343
megjelenés: 2013-01-01
Nincs készleten
Ár: 3750 Ft
webes rendelés esetén: 3375 Ft
 
Leírás:

A könyv középpontjában a múlt és a jelen nemzetiszínház-elképzeléseinek az értelmezése áll. Az egyes fejezetek egyrészt arról tudósítanak, hogyan reprezentálódhat egy virtuális közösség, azaz egy nemzet egy valódi színházban, különböző történeti kontextusokban a 19. század első felétől napjainkig. Másrészt pedig arról, hogy egy virtuális közösség, azaz egy nemzet hogyan reprezentálódhat egy olyan virtuális színházban, amelynek léte gyakran szinte teljesen független az adott korszak valódi Nemzeti Színházától. Mindkét területen azt kerestem, milyen aggályokat, lehetőségeket, fantazmagóriákat és elképzeléseket állítottak valós és virtuális színpadra. A Nemzeti Színház létrehozásáról, megnyitó előadásáról, különböző épületeinek elhelyezéséről, fontosabb és kevésbé fontosnak tűnő előadásairól szóló viták vizsgálata közben egyrészt azt kutattam, hogy egy nemzet színházban való reprezentálásának elképzelése a magyar köztudatban hogyan manifesztálódott; másrészt pedig azt, hogy milyen kapcsolatban állt a hatalommal, a különböző társadalmi csoportok elképzeléseivel, a nemzeti identitással és a (kulturális) legitimációval. A könyv tehát arra a felfogásra épül, hogy kik, hol, mikor és hogyan képzelték, illetve képzelik el a nemzet színházát, legyen az a valós Nemzeti Színház vagy éppen a virtuális nemzeti színház.


 


Imre Zoltán az ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének oktatója és a Természetes Vészek Kollektíva (www.artdisasters.com) dramaturgja. Fontosabb munkái: Színház és teatralitás - Néhány kortárs lehetőség (2003); Átvilágítás: A magyar színház európai kontextusban (szerkesztő, szerző, 2004); Színház és szociológia határán (társszerkesztő, szerző, 2005); Alternatív színháztörténetek - Alternatívok és alternatívák (szerkesztő, szerző, 2008); A színház színpadra állításai - elméletek, történetek, alternatívák (2009); Szigorúan bizalmas - Dokumentumok a Nemzeti Színház Kádár-kori történetéhez (társszerkesztő, 2010); valamint számos magyar és angol nyelvű elméleti és történeti tanulmány a magyar és az európai színházról.


 


Tulajdonságok:
terjedelem: 391 oldal
borító: puhafedelű
ÜKH 2013

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román