Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 27. péntek
Boldog névnapot Virgil nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Olvasónapló 2012-2013
Heller Ágnes - Olvasónapló 2012-2013
Heller Ágnes
Olvasónapló 2012-2013

kiadó: Múlt és Jövő
cikkszám: 11168412
ISBN: 9789639512832
megjelenés: 2013-01-01
Nincs készleten
Ár: 3200 Ft
webes rendelés esetén: 2880 Ft
 
Leírás:

Heller Ágnes legújabb könyvét többszörös véletlen szülte - vagy inkább a véletlen maszkja mögött alakoskodó aktualitás szükségszerűsége?
Nemrégen a Múlt és Jövő folyóiratban új rovat indult Olvasónapló címen, amelyben a szerzőket arra kérték, hogy négy-öt könyvről írjanak - legyen köztük újdonság s legyen, ami a szerzőt érdekli, írták azt bármilyen nyelven és bármelyik korszakban. Persze Heller Ágnes teljesítette ezt a kérést először - játszi gyorsasággal. Sőt: olyannyira beleszeretett ebbe az öndokumentációs gyakorlatba, hogy, mintegy lelki és önkifejezési szükségletként, hónapról hónapra folytatta ezt az önmagával és az olvasmányaival folytatott sziporkázóan szellemes párbeszédet.
Lehet, még ő is azt hiszi, hogy a véletlenül a kezébe akadó könyvekről írt - hozzászőve "mindennapi élete" jelenének naplószerű eseményeit, valamint a könyvekhez, szerzőkhöz s magához az olvasás kultúrájához fűződő személyes emlékeit. A könyvet egyben olvasva azonban kiviláglik, hogy a filozófus újabb jelentős és újszerű teljesítményéről van szó, ahol, ha játékos formában is, de visszatért korábbi érdeklődési területéhez: az esztétikához, amelyet mestere, Lukács György kedvéért szorított háttérbe. Most mégis kikívánkozott belőle - akár egy korábbi művében: Az új történelmi regényben - mindaz a mondandó, ami az írásról és műfajairól benne megfogalmazódott. S ez a forma adott keretet, hogy kifejtse eszméit az emberi kapcsolatokról, a szerelem természetéről vagy a történelem ún. ismétlődéseiről és szükségszerűségéről. Azzal a jelentős, s rá annyira jellemző, nóvummal, hogy nemcsak klasszikusokat vagy tisztán szépirodalmat elemez (illetve: fogyaszt, akár az "istenadta nép" nagy része), hanem a populáris és divatos szerzőket és műfajokat is érdeklődéssel "falja" (detektívregényt, thrillert, önéletrajzot) - hogy a világot sokrétűbben megismerje és megragadja.
Ha ezt a Gutenberg-galaxis végi nagy kalandot kellő számú érdeklődés fogadja - a vállalkozásból évkönyv lesz.
(Mindenesetre a 2013. év májusi olvasónaplóját már papírra vetette.)

Tulajdonságok:
terjedelem: 370 oldal
kötéstípus: puhakötés
ÜKH 2013

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román