Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 22. péntek
Boldog névnapot Előd nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Ékes párták, leesni áhítók - A Kárpát-medencei lakodalmi és szerelmi versek...
Kálíz Sajtos József - Ékes párták, leesni áhítók - A Kárpát-medencei lakodalmi és szerelmi versek...
Kálíz Sajtos József
Ékes párták, leesni áhítók - A Kárpát-medencei lakodalmi és szerelmi versek...

kiadó: Vörösmarty Társaság
cikkszám: 11168495
ISBN: 9789639830271
megjelenés: 2013-01-01
Utolsó darab!
Ár: 2200 Ft
webes rendelés esetén: 1980 Ft
 
Leírás:

A vőfélyversek vizsgálata mind ez ideig a néprajzkutatók részéről meglehetősen elhanyagolt területnek számított. Nem tartották őket réginek, sem klasszikus értéknek. Figyelmük két területen vetődött rájuk: 1. a lakodalmi szokások leírásánál, 2. a kéziratos vőfélykönyvek  néprajzi adattárakba történő gyűjtésekor. Káliz Sajtos József munkája most ezt a hiányt igyekszik pótolni a vőfélykönyvek, vőfélyversek reflektorfénybe állításával. Falujában, a Fejér megyei Soponyán két kéziratos vőfélykönyv maradt rá, amelyeket könyvében elemez. A vőfélyversek révén igyekszik bemutatni a soponyai, a mezőföldi, a dunántúli, alföldi, felvidéki és erdélyi lakodalmi szokásokat. Ahol lehet, rámutat az azonosságokra és a különbözőségekre az egyes vőfélyversek esetében.


Figyelemre méltó módon kimutatja a vőfélyversek eredetét, kapcsolatát a magyar közköltészettel, egyes énekmondóink, költőink (Tinódi Lantos Sebestyén, Balassi Bálint, Pálóczi Horváth Ádám, Csokonai Vitéz Mihály) verseivel.


Mellékletben a két soponyai vőfélykönyv betűhű szövegét közli. KÖnyvét ajánlom a lakodalmakat rendező, irányító vőfélyek, a költészet, a folklór iránt érdeklődő Olvasók figyelmébe. Káliz Sajtos Józseffel egyetértésben állíthatjuk, hogy a könyvében közreadott lakodalmi versek értékesek, a jelen és a jövő számára megőrzésre, felhasználásra érdemesek.


Lukács László


 


Tulajdonságok:
terjedelem: 307 oldal
borító: puhafedelű


   

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román