Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 23. hétfő
Boldog névnapot Kelemen, Klementina nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Nyelvtudományi elméletek és nézetek a 20. században - 12 nyelvész életrajzával
Bencédy József - Nyelvtudományi elméletek és nézetek a 20. században - 12 nyelvész életrajzával
Bencédy József
Nyelvtudományi elméletek és nézetek a 20. században - 12 nyelvész életrajzával

kiadó: Tinta
cikkszám: 11169681
ISBN: 9786155219399
megjelenés: 2013-01-01
Készleten
Ár: 1490 Ft
webes rendelés esetén: 1341 Ft
 
Leírás:

A tudományok között a nyelvtudomány az egyik legősibb. Az emberi nyelvet, a költői és az irodalmi alkotás nyelvezetét már a görög és a római korban mélyre­hatóan vizsgálták. A több évezrede elkezdett nyelvészeti, nyelvleíró kutatómunka később sem hagyott alább, a középkorban a latin és görög nyelv mellett megindult a nemzeti nyelvek szabályszerűségeinek a feltérképezése. A 19. század nyelvbúvárai már a természettudományokhoz hasonló törvényszerűségekkel írták le a nyelveket.


A 20. századot szokás a fizika századának nevezni, hiszen a fizikusok addig el sem képzelt újszerű elméletek segítségével és új részecskék felfedezésével haladták meg a klasszikus fizika addigi eredményeit. A fizikához hasonló forradalmi változások történtek a 20. században a nyelvészetben is. Ekkor a nyelvészek gyakran tagadva az addigi kutatások eredményeit, magasabb szinten, gyökeresen új elméleteket állítottak fel a nyelvről, újszerű módon fogalmazták meg a nyelv fogalmát, új módon írták le a nyelvhasználó és a nyelv kapcsolatát, újra­értelmezték a nyelv történetét.


A Nyelvtudományi elméletek és nézetek a 20. században című könyv közérthető módon - gyakran idézve az eredeti, mára már klasszikus nyelvészeti művekből - mutatja be fontos nyelvészeti iskolákon keresztül a fent vázolt fejlődést. A könyv függelékében az elmúlt század 12 elméletalkotó, nagy nyelvészének az életrajza olvasható.


A könyv szerzője, Bencédy József, a magyar nyelvészek doyenje, több évti­zedes oktatói tapasztalatait is felhasználva vezeti végig az olvasót a 20. századi nyelvészeten, amelynek eredményei nélkül napjainkban nem használhatnánk automatikus fordítóprogramokat és mesterséges beszédet előállító szerkezeteket.


 


Tulajdonságok:
terjedelem: 130 oldal
borító: puhafedelű
sorozat: Az ékesszólás kiskönyvtára 25.

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román