Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 2. szerda
Boldog névnapot Melinda, Vivien nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Irodalomról, vagy más ily fontos emberi lomról - József Attila és a magyar...
Agárdi Péter - Irodalomról, vagy más ily fontos emberi lomról - József Attila és a magyar...
Agárdi Péter
Irodalomról, vagy más ily fontos emberi lomról - József Attila és a magyar...

kiadó: Balassi
cikkszám: 11170948
ISBN: 9789635069088
megjelenés: 2013-01-01
Készleten
Ár: 2500 Ft
webes rendelés esetén: 2250 Ft
 
Leírás:
József Attila Babits Mihályhoz 1934-ben írott "önkritikus" verséből, a [Magad emésztő…] címmel posztumusz megjelent költeményből való a mottóban idézett három sor: "…szépet, jót, igazat akarva / beszélgethetnénk irodalomról, / vagy más ily fontos emberi lomról…". A költemény máig izgalmas elemzések, értelmezések és viták tárgya.

Nagyon sok József Attila-idézet, metafora szakadt ki az eredeti alkotás szövetéből és emelkedett világképek, bölcsességek, indulatok sűrítményévé, költői szentenciává, szállóigévé.

Évezredes tapasztalat, hogy az irodalomba, az egyes művekbe a formateremtés révén többnyire bele van kódolva "éppen időszerű" - fogantatáskori vagy későbbi - társadalmi funkciójuk és az, amit alkotói világképnek mondunk. Némely "posztmodern" teóriákkal szemben az alkotási folyamat és főleg a megszületett mű nem választható el sterilen ezektől az úgynevezett referenciáktól (a korabeli és az utókori befogadásnál sem). Vannak olyan művek, amelyek közvetlenül is hatni akarnak-tudnak a korukra, a kortárs vagy későbbi nemzedékek életére és eszmélkedésére.

Tanulmányaim középpontjában - egyéni kutatói érdeklődésemből és értékfelfogásomból adódóan - József Attila és szellemi köre áll, folytatva korábbi, részben hasonló tematikájú munkáimat. Az elmúlt fél évtized terméséből most kötetbe válogatott írásaim, könyvkritikáim - József Attilán túl - meghatározó súlyú XX. századi folyóiratokról és mozgalmakról, mindenekelőtt a Nyugatról, a Szocializmusról, a Szép Szóról, a Márciusi Frontról, valamint további jelentős alkotóikról és munkatársaikról, Radnóti Miklósról, Fejtő Ferencről, Justus Pálról, Lukács Györgyről és másokról szólnak. (Részletek a szerző előszavából)

Tulajdonságok:

terjedelem: 232 oldal

borító: puhafedelű
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román