Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 5. szombat
Boldog névnapot Vilma nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Élet és irodalom - Az irodalom társadalmi használata gróf Dessewffy József...
Vaderna Gábor - Élet és irodalom - Az irodalom társadalmi használata gróf Dessewffy József...
Vaderna Gábor
Élet és irodalom - Az irodalom társadalmi használata gróf Dessewffy József...

kiadó: Ráció
cikkszám: 11171331
ISBN: 9786155047497
megjelenés: 2013-01-01
Készleten
Ár: 3125 Ft
webes rendelés esetén: 2812 Ft
 
Leírás:
Gróf Dessewffy József (1771-1843) tevékeny főnemes, a 19. század első évtizedeinek közismert, szinte mindenkivel kapcsolatban álló, megkerülhetetlen alakja. Sajátos kettősség jellemzi: négy országgyűlésen követ, a sajtószabadság lelkes híve, aki tevékenyen részt vesz a Magyar Tudós Társaság vagy a Casino felállításában, ugyanakkor gróf Széchenyi István konzervatív ellenfele, aki értetlenül áll főúri barátja reformtervei előtt. A magyar kultúra bőkezű mecénása, író, költő, Kazinczy Ferenc meghitt barátja, a magyar nyelv rajongója, aki lelkesen vesz részt a nyelvújítás korának kritikai vitáiban, ugyanakkor Bajza József maradi ellenfele a Conversations-lexikoni pörben, szálka egy feltörekvő nemzedék szemében. Ezek az ellentmondások az érzékeny embertípus 19. századi hanyatlásával és bukásával magyarázhatók. A monográfia azt a társadalomtörténeti folyamatot mutatja be, amiként a 19. század modernizálódó és intézményesülő polgári nyilvánosságának keretei közt a mindennapi élet esztétikailag elgondolt társas és magángyakorlatai formálódnak.

VADERNA Gábor (sz. 1979) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatója, az Irodalomtörténet folyóirat szerkesztője. A Magyar irodalom című kézikönyv egyik szerzője (főszerk. Gintli Tibor, Budapest: Akadémiai, 2010).

Tulajdonságok:

terjedelem: 455 oldal

borító: puhafedelű

sorozat: Ligatura
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román