Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. szeptember 23. csütörtök
Boldog névnapot Tekla nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A gyógyító
Vadas, Marek - A gyógyító
Vadas, Marek
A gyógyító

kiadó: Magyar Napló
cikkszám: 11171452
ISBN: 9789639961906
megjelenés: 2013-01-01
Nincs készleten
Ár: 1800 Ft
webes rendelés esetén: 1620 Ft
 
Leírás:
Az afrikai novellák szerzője, Marek Vadas 1997-ben szerkesztőként jutott el Kamerunba. Az európai kultúrától annyira különböző környezet és eltérő gondolkodás ihlette misztikus hangulatot árasztó írásait. Az afrikaiak világának, a fekte-afrikai mentalitásnak szerves része a túlvilággal való intenzív, mindennapi kapcsolat, az eltávozott lelkekkel való élénk párbeszéd, a különféle spirituális szeánszok.

A 31, mágikus realizmussal átitatott afrikai történetben keveredik mese és valóság, gyakori szereplő a világok közötti kommunikációt biztosító gyógyító (nganga). A nganga gyógyítja a test betegségeit, a lélek gondjait, beszédbe elegyedik az elhunytak szellemeivel és az istenekkel, ezért így vagy úgy, minden történetben feltűnik alakja.

A kötetet Mário Domček illusztrációi kísérik; A gyógyító 2007-ben kapta meg a rangos szlovák irodalmi díjat, az Anasoft Literá-t.

Marek Vadas (1971, Kassa) a reklámszakmában dolgozik, emellett publikál. Az afrikai Kamerunban rendkívül inspiráló közegbe csöppent, a különleges mondavilág íróként is megihlette. Már több mint kilenc alkalommal időzött Afrikában, járt Kamerunban, Gabonban, Csádban, Nigériában és Kongóban.

Első Afrika-ihletésű kötete egy mesekönyv volt: a Rozprávky z čiernejAfriky (Mesék Fekete-Afrikából, 2007) az év gyerekkönyve lett Szlovákiában, A gyógyító című novelláskötete 2006-ban jelent meg.

„Nem volt ereje védekezni. Azt hiszem, a szíve mondta fel a szolgálatot. Párat még szaggatottan és hangosan lélegzett, aztán megmerevedett, szeme kifordult, feje a szék támlájára hanyatlott. Lelógó kezében talizmánt szorongatott. Nem volt már itt több dolgom.

Közeledett a harmadik nap, nem maradt sok időm. Fél hét volt, az ég egyik fele lilásvörösbe hajlott, szemben szürkéskék felhő gomolygott, sötétséget húzott maga után. Esterla azt mondta, hogy az ég vörösében könny és vér rejtőzik, melyet beborít a szürke feledés és közöny. Így megy feledésbe a szenvedés. Az éjszaka elmossa a fájdalmat és a szomorúságot.

Ez az utolsó tánc. Az egyetlen nőt ölelem az életemben, az összes nőt a világon. Teste minden oldalról körülvesz, keze erős, meleg kötélként körbefon, és összezárul a lapockámon. Kemény mellbimbói a mellkasomhoz nyomódnak, már semmi más nem kell, csak hogy elringasson a ritmus, amit ő diktál. Lábait érzem a térdemnél, mögöttem, körülöttem mindenhol. Szeme világít a petróleumlámpa fényében, léptének nyoma a homokban nem nagyobb, mint egy oroszlánkölyöké. Ha lenne szívem, otthagynám emlékül a porban.
Késő van. Mennem kell.”
(Búcsútánc)

Tulajdonságok:

terjedelem: 170 oldal

borító: puhafedelű

fordította: Tóth Annamária

illusztráció: Mário Domcek
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román