Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 3. csütörtök
Boldog névnapot Ferenc, Olívia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Erdélyi levelek
Kazinczy Ferenc - Erdélyi levelek
Kazinczy Ferenc
Erdélyi levelek

kiadó: Debreceni Egyetemi Kiadó
cikkszám: 11171513
ISBN: 9789633182918
megjelenés: 2013-01-01
Utolsó darab!
Ár: 3800 Ft
webes rendelés esetén: 3420 Ft
 
Leírás:
Kazinczy Ferenc az 1780-as évek elejétől 1831-es haláláig, vagyis mintegy ötven esztendőn keresztül aktív résztvevője volt a magyar szellemi életnek, ebből 25–30 éven át meghatározó szerepet játszott a folyamatok alakításában. Ez idő alatt létrejött hagyatéka mérhetetlen gazdagságú, sok tekintetben máig kiaknázatlan forrást jelent a korszak művelődés- és irodalomtörténetének vizsgálatához. Az újabb kutatási eredmények fényében elmondható, hogy az életmű nemcsak forrásként kiemelt fontosságú. Ahhoz azonban, hogy ez a belátás a maga teljességében körvonalazódhasson, elengedhetetlen a hagyaték egészének korszerű textológiai feltárása. A Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében működő akadémiai kutatóhely (Klasszikus Magyar Irodalmi Textológiai Kutatócsoport), amely 2007-től konzorciumi formában működve összefogja a DE, az ELTE és a SZ TE társintézeteit, tanszékeit, illetve más intézményekben dolgozó kollégákat, Kazinczy Ferenc műveinek kritikai kiadásával az életmű tervszerű és teljességre törekvő feltárását tekinti céljának.
Az anyag jellegének és mennyiségének ismeretében szövegkiadói programját az elektronikus és papíralapú kiadás kettős, egymásra épülő, párhuzamos fejlesztésével kívánja megvalósítani. A könyvsorozatban két alapvető kiadástípus jut szerephez: a forrásközlés és a genetikus elvű feldolgozás.
Kazinczy Ferenc az 1816-os erdélyi útján átélt élmények formába öntésén élete végéig dolgozott. A jelen kötet e soha le nem zárt munkafolyamat dokumentumait adja közre az utazást elsőként megörökítő feljegyzésektől kezdve a Tudományos Gyűjteményben publikált mutatványokon át a cenzúráig eljutott kéziratos példányokig, melyek közül azonban végül egyik sem jelent meg. A szövegek feldolgozása azt a genetikus szemléletet követi, melyet már az életmű-sorozatot nyitó Pályám emlékezete-kiadás is képviselt. Minden feljegyzés, mutatvány és a kiválasztott kéziratos példányok is önálló forrásként kerülnek
közlésre, kapcsolataikat a szövegeket kísérő margináliák teremtik meg az elektronikus felület linkjeihez hasonlóan, s ugyancsak ilyen marginália-link vezet a tartalmilag összefüggő szövegegységeket együttesen magyarázó jegyzetmezőkhöz is. Az Erdélyi levelek címen ismeretes szövegvilágnak így eddig ismeretlen arculatai tárulnak fel, melyek még inkább kiemelik az önéletíró Kazinczy jelentőségét.

Tulajdonságok:

terjedelem: 888 oldal

sajtó alá rendezte: Szabó Ágnes

borító: keményfedelű

sorozat: Kazinczy Ferenc művei
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román