Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. szeptember 17. péntek
Boldog névnapot Zsófia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Gobbi Hilda 100 - Színháztudományi Szemle 42.
Gobbi Hilda 100 - Színháztudományi Szemle 42.

Gobbi Hilda 100 - Színháztudományi Szemle 42.

kiadó: Országos Színháztörténeti Múzeum
cikkszám: 11171925
ISBN: 1402191331342
megjelenés: 2013-01-01
Készleten
Ár: 1500 Ft
webes rendelés esetén: 1350 Ft
 
Leírás:
2013-ban ünnepeltük Gobbi Hilda (1913-1988) születésének 100. évfordulóját. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet által a tiszteletére szervezett emlékév során felidéztük pályáját és közéleti tevékenységét – ahogy tettük ezt a Bajor Gizi Színészmúzeumban róla készült "Színész nem élhet lelkesedés nélkül. Hogy lelkesedik, az az ő erénye" című életmű-kiállításon is. Mint a Színészmúzeum alapítója kiemelt jelentőségű volt számunkra a megemlékezés-sorozat. Ennek köszönhetően a Színházi Szemle 42. számának több tanulmánya is Gobbi Hilda személyéhez kötődik.

"… Egy kissé mindig a halhatatlanságra törekedtem" című dolgozatában Sipőcz Mariann, az emlékkiállítás egyik kurátora a tárlatot mutatta be. Rajnai Edit "Pillantás a titkos dossziékba" címmel az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárában őrzött életrajzi albumok kapcsán értekezett Gobbi Hilda emlékeiről és az azonos címmel szervezett kiállításról. A színésznő színpadi szerepeinek katalógusát Csiszár Mirella állította össze. Szabó Attila "Egy örök vénasszony – Gobbi Hilda utolsó szerepének képi dokumentumai és a színházi emlékezet metonimikus szerkezete" címmel adta közre Spíró György Csirkefejének Vénasszonya kapcsán folytatott kutatásai eredményét.

A kiadvány további részében az OSZMI munkatársainak elmúlt évi írásaiból olvasható válogatás. Galántai Csaba Márkus László (1881-1948) író, kritikus, rendező, jelmez- és díszlettervező színházi pályájának indulásáról írt tanulmányt. Molnár Ferenc Faludi Jenőnek 1926 és 1928 között írt 12 levelét "Azt hiszem, mint levelező, mintaszerű vagyok" cím alatt adta közre az intézmény, Gajdó Tamás bevezető tanulmányával, Csiszár Mirella gondozásában és jegyzeteivel. Gajdó Tamás a Tanácsköztársaság és az 1945 utáni időszakra vonatkozó kutatásait foglalta össze "Nem is színházba jöttek ma: otthon vannak / Színész – színház – közönség a kommunista diktatúrában" címmel. Végül Somogyi Zsolt "A ’marketing’ eszközei a Petőfi Színházban 1960-1962" cím alatt Magyarország első "musical-színházának" reklám- és propaganda lehetőségeit vizsgálta.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román