Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. augusztus 8. szombat
Boldog névnapot László nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Régi cigány szótárak és folklór szövegek I-III.
Bari Károly - Régi cigány szótárak és folklór szövegek I-III.
Bari Károly
Régi cigány szótárak és folklór szövegek I-III.

kiadó: Hagyományok Háza
cikkszám: 11171958
ISBN: 9789637363726
megjelenés: 2013-01-01
készlet: Nincs készleten
Ár: 13770 Ft
webes rendelés esetén: 12393 Ft
 
Leírás:
Ebben a kötetben 18-19. századi és 20. század eleji cigány glosszáriumok, valamint a 19. században és a 20. század elején elszórtan publikált cigány folklór szövegek olvashatóak - együtt. Indokolja együttközlésüket, hogy az eddigi témabeli cikkek, tanulmányok mind kiemelték a népköltészeti műfajok nyelvmegőrző funkcióját, vagyis: sok szót az időben csak a népköltés alkotásai őríznek meg. A néphagyomány szövegeinek konzerváló képessége rendkívül lényeges, mert támpontot nyújt egy-egy szó korábbi jelentésének/jelentéseinek megállapításához. A cigány nyelvekre vonatkozóan ez különösen igaz, hiszen akik anyanyelvükként beszélik valamelyiket, jól tudják, hogy a szavak legnagyobb része több jelentésű.


A kirekesztéseknek, az előítéleteknek és a diszkriminációknak a felsorolását azért is tartottam szükségesnek, hogy láthatóvá váljon az a társadalmi környezet, amelyben a cigányság ezt a magas színvonalú szóbeli tradíciót létrehozta.


Az elhatározásom az volt, hogy ennek méltó bemutatása legyen válogatásom és hogy szolgáljon a cigányoknak saját folklórjuk megismertetésével, ismét tulajdonba adásával. "Mert csak saját értékeik »birtokbavétele« segítheti őket az új értékek befogadásában."

Bari Károly


Tulajdonságok:

terjedelem: 1071 oldal, I-III. kötet

borító: keményfedelű
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román