Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 15. péntek
Boldog névnapot Teréz nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Zsidó közmondások
Halasi Zoltán (vál.) - Zsidó közmondások
Halasi Zoltán (vál.)
Zsidó közmondások

kiadó: Kelet
cikkszám: 11172026
ISBN: 9786155041112
megjelenés: 2014-01-01
Nincs készleten
Ár: 2900 Ft
webes rendelés esetén: 2610 Ft
 
Leírás:
Még nem volt zsidó a földön, már voltak zsidó közmondások. Isten elméjéből pattantak ki. Később, amikor a zsidók elméjéből is kipattant Isten, alkut kötöttek egymással: Ahogy a közmondás tanítja: "Amíg nem alkudtál vele, nem mondhatod, hogy ismered." Aztán jött a történelem. A szóláshasonlat nem véletlenül jellemzi így azt, aki nehéz örökséget cipel: "Kitart mellette, mint zsidó a Tóra mellett." Hogy Isten mi mellett tart ki, az csak akkor fog kiderülni, "ha egy hónapban három telihold lesz."

A kötetünkben szereplő közmondások, ha nem is a paraszti,de a népi bölcselkedés hangján szólnak. A XIX.században gyűjtötte őket a zsidó folkrólisztika úttörője, Ignatz Bernstein. Ott lebegnek fölöttük a biblikus, rabbinikus tanítások, ám ezek a mondások a kelet-európai porból, sárból sarjadtak. Nyomorból, létbizonytalanságból, kényszerű, abszurd mozdulatlanságból. A zsidó népi közmondások e számunkra is ismerős kelet-európai valóságnak hol sima, hol görbe tükrei. "Néz a szemed, lát az eszed." - ez lehetne a summájuk.

Az elpusztított kelet-európai jiddis kultúra ma is eleven szellemét sugározzák.
Halasi Zoltán

Tulajdonságok:

terjedelem: 191 oldal

borító: keményfedelű

fordította: Halasi Zoltán
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román