Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 24. vasárnap
Boldog névnapot Salamon nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Harc a lakáshivatalban - Politikai átalakulás és mindennapi érdekérvényesítés...
Nagy Ágnes - Harc a lakáshivatalban - Politikai átalakulás és mindennapi érdekérvényesítés...
Nagy Ágnes
Harc a lakáshivatalban - Politikai átalakulás és mindennapi érdekérvényesítés...

kiadó: Korall Társadalomtörténeti Egyesület
cikkszám: 11172762
ISBN: 9789638922137
megjelenés: 2013-04-16
Nincs készleten
Ár: 4500 Ft
webes rendelés esetén: 4050 Ft
 
Leírás:
A II. világháborút követően a hatósági lakáskiutalás és annak részeként a tömeges társbérletesítés számos budapesti lakos sorsában döntő változást hozott. A "lakásügyek" mélyén átpolitizáltak voltak, és meghatározó szerepet játszottak a társadalom szövetének átalakításában. A rendszer működésmódja ugyanis a lakások egymás feletti ellenőrzésére, az igényelhető lakások és lakrészek egyéni felkutatására, valamint azok egymástól való elvitatására épült.
Nagy Ágnes könyve a főváros levéltárában mindeddig felfedezetlenül őrzött korabeli lakásügyek iratai alapján eleveníti meg a hétköznapi emberek lakásszerzési stratégiáit és a politikai rendszerről alkotott elképzeléseit.
A vizsgálat által ugyanakkor láthatóvá válik a lakáshivatali tisztviselők és kommunista káderek gondolkodásmódja is. A háború végével kibontakozó politikai átalakulás bemutatásakor jelen kötetben a politikai pártok kapnak szót, hanem a "névtelen" budapestiek lépnek színre, és válnak a társadalmi folyamatok alakító résztvevőivé.
A lakásügyek, társbérleti viszonyok mikroszintű elemzésével ugyanis a szerző nemcsak azt mutatja meg, hogyan működtette a lakosság az állami lakáskiutalási rendszert, hanem ezen keresztül azt is, miként vette birtokba a társadalom az állam által megteremtett hatalmi eszközöket, hogyan használta, értelmezte azokat a hétköznapi konfliktushelyzetekben, és ezzel alapvetően új megvilágításba helyezve tárja az olvasó elé a didaktikus rendszer kiépülését.

Tulajdonságok:

terjedelem: 423 oldal

borító: keményfedelű

sorozat: Korall társadalomtörténeti monográfiák 5.

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román