Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. július 27. kedd
Boldog névnapot Olga, Liliána nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Zeneszerzők - Gének - Csodák
Czeizel Endre, Dr. - Zeneszerzők - Gének - Csodák
Czeizel Endre, Dr.
Zeneszerzők - Gének - Csodák

kiadó: Galenus
cikkszám: 11172780
ISBN: 9789637157370
megjelenés: 2014-04-16
Nincs készleten
Ár: 4900 Ft
webes rendelés esetén: 4410 Ft
 
Leírás:
A szerző öt nemzetközi (J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, R. Wagner, G. Verdi) és öt nagy magyar (Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán) zeneszerző-géniusz családfaelemzése alapján kutatta a zeneszerzői géniuszság gyökereit.
E kivételes tehetség korai jelentkezése („csodagyermekek”) mellett a muzsikus talentumok családi halmozódása igazolja az öröklődés szerepét, amit felerősít a gyakorta muzsikusszülők közvetítette családi minta és az ő tanító tevékenységük.
A muzsikusok előfordulása a családban a piramismodellnek felel meg.
A nagyapáknak szép hangjuk volt, a fiaikat már taníttatták zenére, akik az unokák zenei tehetségének kibontakoztatását még inkább serkentették és így ők jelentették a csúcsot (vagyis az említett zeneszerzőket), majd az ő gyermekeikben és unokáikban, ha voltak, a zenei képesség fokozatosan visszatért a társadalmi átlaghoz.
A vizsgált zeneszerzők géniuszságának alapját kivételes zenei talentumuk mellett kreativitásuk jelentette, ezáltal váltak képessé saját, új zenei világuk megteremtésére.
A gének szerepe a géniuszság létrejöttében jelentős, míg az átlagos képességűek nagy tömegében minimális.
A családfa értékelése alkalmas a zeneszerzők szerelmeinek és gyermekvállalásainak, ezen keresztül személyiségüknek a bemutatására is.
Az emberi faj képessé vált a testi örömök mellett a szellemi élvezetek megízlelésére is, a zene adta gyönyörűség az emberiség csodás ajándéka.
A kutatások alapján mondhatjuk, hogy a zene különb emberré tesz.
E vizsgálat egyik meglepő eredménye szerint a magyar zeneszerző-géniuszok átlagos élettartama 78 év volt, ez sokkal hosszabb, mint a korabeli férfilakosságé.
Lehet, hogy ebben a zene csodás hatása is szerepet játszhatott?

Dr. Czeizel Endre


Tulajdonságok:

terjedelem: 522 oldal

borító: keményfedelű
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román