Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. május 26. csütörtök
Boldog névnapot Fülöp, Evelin nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A gyászolásra képtelenül - A közösségi viselkedés alapjai
Mitscherlich, Alexander - Mitscherlich, Margarete - A gyászolásra képtelenül - A közösségi viselkedés alapjai
Mitscherlich, Alexander - Mitscherlich, Margarete
A gyászolásra képtelenül - A közösségi viselkedés alapjai

kiadó: Múlt és Jövő
cikkszám: 11173700
ISBN: 9789639512979
megjelenés: 2014-06-11
Nincs készleten
Ár: 3600 Ft
webes rendelés esetén: 3240 Ft
 
Leírás:
A Mitscherlich házaspár könyve 1967-ben Németországban a náci múlttal való szembenézés első nagy hullámát vezette be. Felszabadító erővel hatott azokra a német fiatalokra, akiknek elegük volt az akkori német társadalom morális eltompultságából és az anyagi jólétbe való belefeledkezéséből.

Mitscherlichék szociálpszichológiai elemzése szemléletesen mutatja be, hogyan függ össze mindez a „szeretet német módjával”. Az elnyomáson alapuló nevelés által infantilizált és az első világháború elvesztése miatt traumatizált németek gyermeki csodavárással fordultak a minden bajukra megoldást kínáló gigantikus apafigura, Hitler felé. Őt vakon követve elhallgattatták lelkiismeretük szavát és minden felgyűlt agressziójukat a vezér által bűnbakként megjelölt csoportokra – a zsidókra, cigányokra, a rendszer ellenségeire – zúdították.

A német lakosság többsége a súlyos vereség hatására sem szembesült a kollektív bűnnel, hanem elhárító mechanizmusok – tagadás, elfojtás, kivetítés, meg-nem-történtté tevés – bevetésével próbált emelt fővel fellépni egy virágzó gazdaságú új Németország polgáraként. Mitscherlichék elemzése megmutatja, milyen következményekkel jár az, ha emberek tömegei elkerülik a saját lelkiismeretük, felettes énjük helyére állított diktátor bukásának meggyászolását. Emiatt nem néznek szembe saját múltbeli bűneikkel sem, és nem gyászolják meg a koncentrációs táborokban iparszerűen elpusztított ártatlan emberek millióit sem. Végső soron az erkölcsi felnőtté válás elől menekülnek el. Az ár, amit fizetnek ezért, egyfajta infantilis eltompultság.
A német polgárok jó része átszenvedte magát a múlt bűneinek reális számbavételén és a következtetések levonásán. Ezért tekinthető ma Németország Európa egyik legtoleránsabb nemzetének. Magyarországon még nem tartunk itt. Ezért olyan fájdalmasan időszerű ma magyar környezetben Mitscherlichék elemzése.


Tulajdonságok:

terjedelem: 254 oldal

borító: puhatáblás

fordította: Huszár Ágnes

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román