Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 21. csütörtök
Boldog névnapot Orsolya nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Az igazság az utcán hever - Válaszok a magyarországi lakhatási válságra
Udvarhelyi Éva Tessza - Az igazság az utcán hever - Válaszok a magyarországi lakhatási válságra
Udvarhelyi Éva Tessza
Az igazság az utcán hever - Válaszok a magyarországi lakhatási válságra

kiadó: Napvilág
cikkszám: 11173735
ISBN: 9789633383728
megjelenés: 2014-06-12
Készleten
Ár: 2900 Ft
webes rendelés esetén: 2610 Ft
 
Leírás:
A kötet fő kérdése, hogy a 20. század során a mindenkori magyar állam hogyan kezelte a városi hajléktalanságot mint a lakhatási szegénység legszélsőségesebb formáját. Miközben számos sikeres és sikertelen állami és önkormányzati próbálkozást bemutat, megállapítja, hogy végeredményben az állam a mai napig nem képes igazságos és fenntartható módon kezelni a lakhatási válságot. A szerző azt is vizsgálja, hogy az 1900-as évek elejétől napjainkig milyen szerepet játszottak az alulról kiinduló kezdeményezések abban, hogy az állam érdemben foglalkozzon a lakhatási szegénység és a hajléktalanság megoldásával.

A mű hiánypótló módon összefoglalja a lakhatásért és a lakásszegénységben élő emberek méltóságáért folytatott küzdelmek eddig kevéssé ismert történetét. A könyvből az is kiderül, hogy az alig két évtizeddel a rendszerváltás után lezajlott viszonylag könnyűnek tűnő átmenet az autoriter kormányzás felé miként jelzi, hogy a demokratikus intézmények formális meglétén túl a magyar társadalom képtelen volt erős bázist építeni a demokrácia érdemi működéséhez. A szerző szerint a szegénység fokozódó üldözése annak nyílt elismerése, hogy az olyannyira vágyott kapitalista állam képtelen hathatós megoldást találni a mélyen gyökerező strukturális problémákra. Ebben az értelemben a hajléktalansággal kapcsolatos politikai harcok messze nemcsak a lakástalanságról szólnak, hanem összesűrítik és kikristályosítják a posztszocialista magyar társadalom belső ellentmondásait. Ahhoz, hogy a válság felismerésén túl érdemi szakpolitikai és strukturális válaszokat lehessen kikényszeríteni az államtól, illetve az önkormányzatoktól, feltétlenül szükség van erős lakhatási mozgalomra, amely meghaladja mind a szociális ellátás, mind pedig az ügyközpontú tiltakozás kereteit, és cselekvése középpontjába a lakásszegénységben élő csoportok közötti szolidaritást, az érintett csoportok aktivizálását és a rendszerszintű változást helyezi.

Udvarhelyi Éva Tessza (1980) kulturális antropológus és környezetpszichológus. Doktori fokozatát a City University of New Yorkon szerezte 2013-ban. A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport egyik alapítója, és több mint 10 éve az Artemisszió Alapítványnál dolgozik mint interkulturális tréner.

Tulajdonságok:

terjedelem: 296 oldal

borító: puhatáblás

fordította: Nagy Nikoletta, Pósfai Orsolya, Udvarhelyi László

ÜKH 2014
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román