Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. május 26. csütörtök
Boldog névnapot Fülöp, Evelin nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A felejtés könyve
Draaisma, Douwe - A felejtés könyve
Draaisma, Douwe
A felejtés könyve

kiadó: Gondolat
cikkszám: 11173975
ISBN: 9789636934545
megjelenés: 2014-06-23
Nincs készleten
Ár: 2950 Ft
webes rendelés esetén: 2655 Ft
 
Leírás:
Douwe Draaisma pszichológus-esszéista új könyvében tovább kutatja az emlékezet működésének titkait, s ezúttal a felejtés jelenségét vizsgálja. Fő állítása az, hogy a felejtés nem valamiféle hiányosság, hanem az emberi elme egyik létfontosságú képessége: csupán azért vagyunk képesek az információk megjegyzésére és rendszerezésére, mert agyunk rendelkezik azzal a képességgel, hogy emlékeinket szelektíven törölje. A könyv többek között az alábbi izgalmas kérdésekre keres választ: Miért vannak technikáink a dolgok megjegyzésére, és miért nincs a felejtésre? Léteznek-e elfojtott emlékek, s ha igen, hol tárolódnak az agyban? Mi történik azokkal az emlékeinkkel, amelyekben osztozunk egy másik emberrel, ha ő már nincs velünk? A múltbeli eseményekre vonatkozó elfelejtett benyomásaink ténylegesen törlődnek, vagy csupán hozzáférhetetlenekké válnak számunkra? Miért van az, hogy a kollégánk pontosan emlékszik egy ötletre, de arra nem, hogy az ötlet eredetileg a miénk volt? A szerző közérthetően, iróniával és sok humorral, szépirodalmi művek és filmek bevonásával tárgyalja a legösszetettebb kognitív pszichológiai és elmefilozófiai kérdéseket, s kalauzolja el olvasóját az emlékezet és felejtés világában. A kötetnek izgalmas magyar vonatkozása is van: az egyik fejezet fő témáját Esterházy Péter Harmonia caelestis és Javított kiadás című regényei adják.

Douwe Draaisma (1953) a pszichológiatörténet professzora a Groningeni Egyetemen. Népszerű ismeretterjesztő köteteiben, melyek közül több magyarul is olvasható, az emlékezet működésének különböző vetületeit vizsgálja.

Legutóbbi kötete a Gondolat Kiadónál: Kizökkent elmék (2009)

A felejtés jobb, mint a híre…

Douwe Draaisma felejthetetlen könyve a felejtés titkairól – egy olyan jelenségről, amely fontosabb szerepet játszik mindennapi életünkben, mint gondolnánk.

„Douwe Draaisma írásaiban a tudományterületére vonatkozó enciklopédikus tudás és a történelem iránti egyedülálló érzék rendkívül eleven és szórakoztató stílussal párosul.”

Oliver Sacks


„Draaisma igen jó író, rendkívüli érzékkel a részletek, az irónia és a kontextus iránt.”

Times Literary Supplement


Tulajdonságok:

terjedelem: 326 oldal

borító: puhatáblás

fordította: Dióssi Adrienn
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román