Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 21. csütörtök
Boldog névnapot Orsolya nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Tudósok, kutatók, gyűjtők - Néhány fejezet a magyar néprajztudomány...
Hála József - Tudósok, kutatók, gyűjtők - Néhány fejezet a magyar néprajztudomány...
Hála József
Tudósok, kutatók, gyűjtők - Néhány fejezet a magyar néprajztudomány...

kiadó: L'Harmattan - MTA BTK Néprajztudományi Intézete
cikkszám: 11176644
ISBN: 9789632367873
megjelenés: 2014-12-08
Készleten
Ár: 4900 Ft
webes rendelés esetén: 4410 Ft
 
Leírás:
Hála József gyűjteményes kötete a magyar etnográfia és folklorisztika (ennek részeként a néprajzi muzeológia) kutatástörténetének az eddigieknél alaposabb, pontosabb, hitelesebb bemutatására vállalkozik. Hisz a szerző nem csupán a magyar néprajz klasszikusaiként tisztelt "főműveket" olvasta újra, hanem minden olyan forrást felkutatott mely kapcsolatba hozható a több máig inspiráló hatású tudóssal (többek között Ipolyi Arnold, Herman Ottó, Jankó János, Katona Lajos, Herrmann Antal) és művével. Vizsgálata körébe az életrajzi tényeket rejtő anyakönyveket, a gyűjtési-kutatási körülmények megannyi nehézségéről, a kutatótársakkal és/vagy riválisokkal kapcsolatos ellenszenv kialakulásának okairól beszámoló magánleveleket és az egykorú sajtó-tudósításokat is bevonta.

A magyar néprajz más tudománytörténeti igényű összefoglalásaival ellentétben Hála József cikkeiben nem csak az iránymutató eszmékkel, a programadásokkal foglalkozik, hanem felhívja a figyelmet azokra, akik a tekintély-elv alapján "vezetőként" elismert-elfogadott személyiségeinek kezdeményezéseire a gyakorlati kutatómunkára önként vállalkoztak, és ily módon vissza is hatottak a diszciplínára, éppen ezért, akik megismerése nélkül hiányos lenne a magyar néprajz tudománytörténetéről alkotott képünk.
Bár kimondatlanul, a szerző egy el nem hárítható tudománytörténeti feladatra is figyelmeztet: vajon milyen mértékben gazdagodott a 19-20. században kialakuló magyar néprajz szemlélete és módszere annak folyományaként, hogy egykoron a jeles és névtelen elődök másképpen értelmezték, mint mi, és mi is tekinthető "rokon", következésképpen együtt, hasonló szemlélettel művelhető tudományos diszciplínának?

Tulajdonságok:
terjedelem: 624 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Documentatio Ethnographica 30.

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román