Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. szeptember 22. szerda
Boldog névnapot Móric nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Pilinszky János mozdulatlan színháza
Sepsi Enikő - Pilinszky János mozdulatlan színháza
Sepsi Enikő
Pilinszky János mozdulatlan színháza

kiadó: L'Harmattan
cikkszám: 11177880
ISBN: 9789632369723
megjelenés: 2015-03-12
Nincs készleten
Ár: 2800 Ft
webes rendelés esetén: 2520 Ft
 
Leírás:
Pilinszky János életművében az 1970-es években bekövetkező változás Franciaországhoz kötődik annak a három területnek köszönhetően, amelyet Pilinszky Franciaországban fedez fel: Simone Weil munkássága, a színházfelfogása számára modellként szolgáló liturgia megújulása, valamint Robert Wilson színháza.
Az én meghaladásának vagy visszateremtésének [dekreáció] fogalma köré felvonultatott szellemi hagyomány Simone Weil mesterénél, Alainnel, s annak mesterénél, Jules Lagneau-nál is fellelhető. Az én meghaladásának színrevitele a Gondolat színháza a mallarmei értelemben, egyfajta "papírszínház", Pilinszky János szavaival élve. A könyv tanulsága szerint Pilinszky 1971-ben Robert Wilson A süket pillantása c, előadásában saját - az irnok alakjának visszateremtettségéhez illő - mozdulatlan poétikáját fedezi fel, valamint a hozzá tartozó figyelem természetes állapotának fontos alkotóelemét jelentő tartam képekbe öntését.
Pilinszky színházi szövegei sokat merítettek saját költeményeinek egyedi technikájából. Inkább színházi poétikát dolgozott ki, mintsem teatrológiát. Elemzéseink szerint dramaturgiája Simone Weilből, némileg Grotowskiból és főleg a fiatal Robert Wilsonból táplálkozik. A könyv ebben a gondolatkörben eddig kiadatlan forrásokat is feldolgoz.
Sepsi Enikő 2003-ban szerzett doktorátust a Sorbonne-on, és 2010 óta a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karát vezeti. Yves Bonnefoy, Valére Novarina es Jean-Michel Maulpoix műveinek forditója, kutatasi területei a modern és kortárs francia költészet, a színház és a vallástudomány, ezen belül a modern és kortárs misztika. 2010-ben a rangos francia állami kitüntetést, az Akadémiai Pálmák Rendjének Lovagi fokozatát vehette át a francia kultúra, az oktatás és tudomány területén végzett munkájáért.

Tulajdonságok:
terjedelem: 234 oldal
borító: keménytáblás
sorozat: Károli Könyvek monográfia
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román