Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. december 5. szombat
Boldog névnapot Vilma nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Kiss Benedek
Ködöböcz Gábor - Kiss Benedek
Ködöböcz Gábor
Kiss Benedek

kiadó: Magyar Művészeti Akadémia
cikkszám: 11177981
ISBN: 9786155464218
megjelenés: 2014-03-18
Nincs készleten
Ár: 3400 Ft
webes rendelés esetén: 3060 Ft
 
Leírás:
A Magyar Művészeti Akadémia kismonográfia-sorozatot indított Közelképek írókról címmel, Ács Margit sorozatszerkesztésében. A sorozatban összegző jelleggel mindeddig feltáratlan életművek kerülnek megismertetésre. A kötetekben válogatott bibliográfia és másfél íves képmelléklet is helyet kap. Kiss Benedek költőről Ködöböcz Gábor irodalmár írt áttekintő bemutatást.

Az Irodalmi Tagozat monográfiasorozatának új tagja Kiss Benedek költészetével foglalkozik. Ködöböcz Gábor irodalomtörténész a költő indulásától napjainkig kronologikusan, irodalomkritikai idézetekkel fűszerezve dolgozza fel a megjelent köteteket, és a jóval több mint negyven évtizedes alkotómunkából emel ki a verseket, versrészleteket. Külön fejezetben tárgyalja a gyermekköltészetet, a borverseket, és az erős versanyagot eredményező, kedvesen, vidáman forgatott szavak összességében, a versdalokon, mondókákon, szójátékokon, fantasztikus ritmusokon, a kiforrott költői nyelven keresztül, a képek és hangok folyamán áramlik benne az élet, a boldogságra törekvés.
"Érzékszerveimmel is érzem, és fülemmel is hallom, hogy a költészet tavaszi kedve nyargal zöld lovon Kiss Benedek verseiben" - írta Kiss Benedekről Juhász Ferenc, s ez a lendület a versválogatásokban is jelen van, ahogy máig él benne a hagyományok, a népművészet és költőtársak hatása is. "(…) lírája ha nem is társtalan - egyedi tüneménye költészetünknek. Azok egyike ő, akik e daltalan, zajos korban a líra legősibb hangját, műfaját újítják meg: a dalt. Persze modern dalok ezek, hangnemváltásokkal, gazdag formai-ritmikai változatossággal. Ami félreismerhetetlenné teszi őket, az a megalkuvások nélküli küzdelmes élet, a megszenvedett és kiérdemelt személyes hitelesség pecsétje. Játékosság és rezignáció, hetyke életöröm és keserű vád vegyül a versekben, melyeknek a nagyváros és a vidéki táj egyként belakható, szerethető tere." - írta Nagy Gábor a Kilencek költőcsoportjával indult, bolgár műfordításairól is híres, mára már számos díjjal is elismert költő összegyűjtött verseiről.
Kiss Benedek költészetéből kitűnik természetszeretete, a költő- és kortársak tisztelete, de a betegségének megélése és az elmúlás gyötrelme is. "Az én álmom a felhők / már csak, s hogy legyek felnőtt, / amikor int az óra / végső nyugovóra." Szobaablakából a megélt évtizedek tapasztalatával éleslátón tekint és reagál a közéletre is: "Egy város - nevezzük Budapestnek - / kaput tár már az őszi estnek. // Ahonnan nézem, görbén / hullámlik az alkonyfény." Feltárul Kiss Benedek költészetének rejtett vidéke, a vívódó, majd megbékélő, bölcs gondolatiság. Világa etikai, erkölcsi jellegű is, művei pedig olyan kultúrát hordoznak, mely internetkorunkban lassacskán eltűnik. A betegsége miatt hosszú ideje budapesti szobafogságra ítélt költő nehezen tud irodalmi közszerepléseket vállalni, éppen ezért éreztük fontosnak, hogy munkássága megkapja azt az esélyt, hogy eljuthasson az olvasókhoz. A kötet végén rövid életrajz, válogatott bibliográfia és képmelléklet található.

Tulajdonságok:
terjedelem: 255 oldal
borító: keménytáblás
sorozat: Közelképek írókról
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román