Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 23. hétfő
Boldog névnapot Kelemen, Klementina nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Garabonciások Könyve és Szerelme
Toót-Holló Tamás - Garabonciások Könyve és Szerelme
Toót-Holló Tamás
Garabonciások Könyve és Szerelme

kiadó: Napkút
cikkszám: 11178368
ISBN: 9789632634722
megjelenés: 2015-04-15
Készleten
Ár: 2990 Ft
webes rendelés esetén: 2691 Ft
 
Leírás:
A különféle csavargóhősök köré szerveződő pikareszk történetekben eleve bővelkedik a magyar irodalom, de van egy olyan, jobbára rejtekutakon vándorló csavargója is a magyar múltnak, akinek az alaposabb megértésére eddig még várnunk kellett.

Toót-Holló Tamás néhol esszébe hajló értekezései ezen a helyzeten változtatnak, s a folklórhagyomány emlékeit és a modern magyar irodalom remekeit egyaránt segítségül hívják ahhoz, hogy tanulmányokat közöljenek az eddig leginkább rejtve rejtező magyar spirituális hagyományról, a garabonciások által őrzött ősi tudásról.

A tanulmányok meggyőzően bizonyítják, hogy a garabonciásoknak legalább annyi közük van a táltoshithez, mint az ősi magyar csillagvalláshoz, valamint az alkimista tradíció hermetikus tanításaihoz. Nem csoda hát, hogy ez a sárkányokat lovagló, viharfelhőket az égre parancsoló, bűvös könyvéből pedig fantasztikus varázslatokat kiolvasó alak a népi mesemondók fantáziáját legalább annyira megmozgatta, mint a modern írókét és a költőkét.

A néphagyományban a Mátyás-mondákat csakúgy áthatja a garabonciás motívuma, mint a magyar Faust, Hatvani István legendakörét. A magyar folklórtudomány már Ipolyi Arnold óta kutatja ennek a rejtélyes alaknak a rokonságát, a magyar nyelvészek egyszerre többféle szószármaztatással is felfedezni vélik a garabonciás szó eredeti jelentését, a magyar regényirodalomban pedig Krúdy Gyula és Weöres Sándor, a költészetben pedig szintén Weöres Sándor, Pásztor Béla és Nagy László nevéhez fűződnek a garabonciások mítoszát a legbravúrosabban megörökítő alkotások.

Toót-Holló Tamás mindezeket a néprajzi és irodalmi emléknyomokat követve arra jut, hogy a garabonciás körül kialakult hiedelemköröket tekintve vitathatatlanul a garabonciások könyve az a varázslatos tárgy, amelyik a mai szemlélő figyelmét a leginkább felkeltheti.

Hiszen tudjuk, mire jó a garabonciáson a hosszú út porából vett sötét köpeny, mit keres a garabonciás kezében a szelek és a felhők járását eligazító nyírfaág, s miképp zabolázza meg a garabonciás a vele fellegeket hasítani képes sárkányt. De ha mindezt tudjuk, akkor még mindig épp csak kapiskálni kezdhetjük azt, mit olvashat ki a garabonciás abból a bűvös, fekete könyvből, amelyik az egyik leginkább féltve őrzött kincse, s amelynek bűvös igéiről, ráolvasásairól csak kósza megjegyzések formájában szokás említést tenni. Mintha azt a titkot még máig is érdemes lenne megőrizni, hogy az igéző hatású könyvből kiolvasott események hogyan válhatnak rendre valósággá.

Toót-Holló Tamás tanulmányai megtörik a hallgatást erről az őshagyományról, s nemcsak a garabonciások könyvéből kiolvasható bűvös igékről, hanem a garabonciások megváltást hozó szerelméről is számos újdonságként ható megállapítással szolgálnak.

Toót-Holló Tamás tanulmánykötete kimondva-kimondatlanul is szoros kapcsolatban áll azzal a regényíróként jegyzett kőmisztérium-trilógiával, amelyet összefoglaló néven a Garabonciás Könyve címmel is ellátott, s azzal a liturgikus drámával, amelyet ugyanezen trilógiájának motívumkincse alapján színpadra álmodott.

Egy frappáns geg erejéig így tehát minden gond nélkül tartható az az állítás, hogy ez a vállalkozás Douglas Adams galaktikus útikalauza után a világirodalom második olyan trilógiája, amely öt kötetből áll.

A játékos asszociációkat feledve annyi azért biztosan megállapítható, hogy a tanulmányíró szerzőnek ezt a személyes, prózaírói és drámaírói érintettséget sem túlragozni, sem elhallgatni nem lenne szerencsés.

A személyes érintettség jelentősége itt lényegében abban áll, hogy miután egy irodalomtörténészi munkásságot is jegyző regényíró a saját prózaírói világát a garabonciás hagyomány újjáteremtésének szentelte, ezt követően ugyanezt a hagyományt ugyanő egy megfelelő néprajztudományi és irodalomtörténeti kontextusba is beillesztette, s ezzel a saját, elsőre talán társtalannak tetsző dolgai mellé a múltból a maga illusztris társaságát is egybegyűjtötte.

Egy magyar őshagyományról úgy értekezve, hogy ezzel egy magyar irodalmi ősünk hagyományát is mindenestül felderítse, s ebben a magyar ősben egy igazi hőst: a Harcos és a Pap szerepszemélyiségét is avatottan a magáénak tudó örök vándort is felfedezzen.

Tulajdonságok:
terjedelem: 325 oldal
borító: keménytáblás

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román