Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. szeptember 22. szerda
Boldog névnapot Móric nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A népművészet napszámosa - Keszler Mária életútja és írásai
A népművészet napszámosa - Keszler Mária életútja és írásai

A népművészet napszámosa - Keszler Mária életútja és írásai

kiadó: Magyar Pedagógiai Társaság
cikkszám: 11178833
ISBN: 9789637123351
megjelenés: 2014-05-08
Nincs készleten
Ár: 2000 Ft
webes rendelés esetén: 1800 Ft
 
Leírás:
E kötet tisztelgés egy jelentős életút előtt a 90. születésnapon. Az ünnepelt Keszler Mária pályafutását az oral history módszerével és forrásdokumentumok közlésével tárja elénk a szerző Bura Ibolya. A rögzített beszélgetések anyaga mellet az ágyneműtartóban és az íróasztal legalsó fiókjában porosodó, többségében az 1970-es évekből származó archív dokumentumok (emlékeztetők, jegyzőkönyvek, jelenléti ívek) gazdagítják a kötetet.
A történelmi kort, a közművelődés korabeli állapotát bemutató szemelvényekkel, valamint a Keszler Mária életútjában kiemelkedő szerepet játszó szakemberek vázlatos pályaképe foglalják keretbe az életrajzot. A szerző, Bura Ibolya egymásba fonódva, elsősorban az életút időrendjéhez igazodva rendezte össze anyagát. Az életrajz-pályakép és a forrásdokumentumok váltakozva követik egymást. A kötet utolsó harmadában néhány, az ünnepelt tollából származó írás olvasható, amelyek munkásságának egy-egy kiemelt jelentőségű részéhez kapcsolódnak, majd róla egykor írott méltatások, végül Keszler Mária írásainak bibliográfiája következnek.
Aki Keszler Mária életútját követte, tudja, hogy a gyerektánc, táncpedagógia, illetve a nemzetiségek - különösen a német nemzetiség - folklórja, népművészeti mozgalma állt a pálya fókuszában.
Ajánljuk a kötetet a kortársaknak, akiknek módjukban áll közös emlékeket idézni, ajánljuk a tanítványoknak, akik átgondolhatják, hogy a XX. század második felének folklorizmus mozgalmainak mi a történelmi jelentősége és mik a tanulságai, ajánljuk az utókornak: ne csak értse a hagyományokat, de vállalja is a stafétát, ajánljuk kutatóknak (akár szakdolgozóknak, doktoranduszoknak), akik új forrásokat találnak, pedagógusoknak, akik hitet, erőt meríthetnek az életút tapasztalataiból.
Sándor Ildikó - Trencsényi László

Tulajdonságok:
terjedelem: 240 oldal
borító: puhatáblás

felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román