Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 25. szerda
Boldog névnapot Katalin nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Klasszikus arcképek - Olvasmányok az ókori irodalom jeleseiről
Trencsényi-Waldapfel Imre - Klasszikus arcképek - Olvasmányok az ókori irodalom jeleseiről
Trencsényi-Waldapfel Imre
Klasszikus arcképek - Olvasmányok az ókori irodalom jeleseiről

kiadó: Fapadoskonyv.hu
cikkszám: 11178834
ISBN: 9789633776605
megjelenés: 2015-05-08
Készleten
Ár: 2500 Ft
webes rendelés esetén: 2250 Ft
 
Leírás:
Ritoók Zsigmond, napjaink ókortudományának "Nesztora" írta Trencsényi-Waldapfel Imréről, kötetünk szerzőjéről annak születése 100. évfordulóján:
"Mindig arra törekedett, hogy a múlt időszerű, mának szóló üzenetét ismerje fel. Ez talán soha úgy nem sikerült neki, mint a nagy humanista tudóssal, Erasmussal kapcsolatos tanulmányaiban, amelyekben a harmincas évek végének Magyarországán és Európájában a minden szélsőséggel és a szélsőség uralomra jutása és uralmon maradása érdekében mindenre kész törekvésekkel szemben a műveletlenséggel, barbársággal szemben állást foglaló humanista arcát idézte. A másik vonás, ami Trencsényi-Waldapfel Imre tudományos munkásságát jellemezte, az összefüggések széles körének megkeresése és megmutatni tudása volt. Sok példát lehetne idézni, a keresztény középkor legendavilága egyes elemei vizsgálatát éppúgy, mint Hésziodoszról, a Kr. e. VII. század elején élt görög költőről és eszmevilága keleti kapcsolatáról szóló, nemzetközi feltűnést keltő dolgozatokat, vagy az aranyesőtől teherbe eső Danaé mítoszának keleti és nyugati rokonait vizsgáló tanulmányát, de csak egyre térek ki, a homéroszi költészet összehasonlító vizsgálatával foglalkozó munkásságára. Trencsényi-Waldapfel Imre itt is szélesköru vizsgálatokat folytatott, s ez a széles kör Afrikát éppúgy felölelte, mint Közép-Ázsiát..."

E kötet a szerzőnek a XX. század közepe második felében született portréjellegű írásait gyűjtötte össze. Ezek jelentős része a hatvanas évek közepén Klasszikus arcképek címen megjelent. E kiadás szerkesztői úgy gondolták, hogy - miközben a kötet tükre a múlt századnak a klasszikus ókorról alkotott képének, a klasszikus ókor jeleseinek művelődéstörténeti-művelődési szerepéről alkotott képnek - a mai olvasó számára is kalauz lehet, aki az ókori Hellász és Róma irodalmának klasszikusainak műveit veszi le a könyvespolcról, vagy nézi színházban.

Homérosz, Hésziodosz, Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész, Arisztophanész, Démokritosz, Menandrosz, Vergilius, Horatius, Cicero, Terentius, Lukiánosz életművéhez vezető kalauz gyanánt ajánlják a kötetet a szerkesztők és a kiadó.

Tulajdonságok:
terjedelem: 489 oldal
borító: puhatáblásfelhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román