Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 26. csütörtök
Boldog névnapot Virág nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Tehetség, talentum - Jó szerencse, semmi más?
Czeizel Endre, Dr. - Tehetség, talentum - Jó szerencse, semmi más?
Czeizel Endre, Dr.
Tehetség, talentum - Jó szerencse, semmi más?

kiadó: Galenus
cikkszám: 11179758
ISBN: 9789637157431
megjelenés: 2015-06-25
Nincs készleten
Ár: 5450 Ft
webes rendelés esetén: 4905 Ft
 
Leírás:
Czeizel professzor évtizedek óta keresi a választ arra a kérdésre, hogy mi a tehetség és a talentum, illetve ki a tehetséges és talentumos ember. Ő elsősorban genetikusként próbálta megválaszolni ezen kérdéseket, azonban eközben a tehetségpszichológia és tehetségpedagógia vizeire is kellett eveznie, hiszen megkerülhetetlen volt a környezeti tényezők hatásának a vizsgálata a problémafelvetésben... Ezek pozitív hatása nélkül hiába születnek velünk kiváló adottságok génjeinkben, önmagukban kevesek ahhoz, hogy a gyakran rejtőzködő tehetségünk kibontakozzék életünk során. Sorra jelentek meg az elmúlt években az újabb könyvek a Galenus Kiadó sorozatában, amelyekben a kitűnő szerző egy-egy speciális tehetségterület (költészet, festészet, matematika, zene stb.) kiválóságainak fejlődését, alkotómunkáját elemezte - rendkívül sokirányú közelítésben -, alkalmazva a korábban általa megalkotott 2×4+1 sors-faktoros talentummodellt.

Jelen könyv Czeizel professzor életműve összefoglalásának is tekinthető a tehetség témakörben. A világhírű genetikus, a nagy írói tapasztalatokkal is bíró szerző hallatlanul rendszerezett formában összegzi itt eddigi kutatási eredményeit... Külön csemegét jelent az olvasó számára a "Sors"-faktorról írott rész: ebben nemcsak a betegségek és az egészség kiemelt jelentősége kristályosodik ki a tehetség kibontakozásában és alkotóképességének működésében, hanem a társadalom, a szűkebb és tágabb környezet felelőssége is pontosan fogalmazódik meg. Azt is hangsúlyozza Czeizel professzor, hogy az egész folyamat befolyásolható tudatosabb tehetségfejlesztéssel és tehetségvédelemmel, és zárásként legfőbb hitvallását is megfogalmazza az egész kérdéskörről: "Könyvemnek fő üzenete tehát az: A tehetség jó szerencse, de a talentum, »gyönyörű képességünk« már az egyén tudatos erőfeszítésének és a közösség támogatásának az eredménye." Biztos vagyok benne, hogy ez a gondolat hosszú időn keresztül befolyásolja majd a tehetséggondozó szakemberek, szülők gondolkodásmódját, s reménykedem abban, hogy ezen az egész emberiség számára fontos gondolaton a jelen és jövő politikusai is eltöprengenek...
Dr. Balogh László
a pszichotudományok kandidátusa

Könyvemben azt próbálom bemutatni, hogy mi a tehetség és talentum, illetve ki a tehetséges és talentumos ember. Hiszen az adottságok birodalmát és ezen belül a tehetséget a fogantatáskor összetalálkozó két ivarsejt egyesüléséből kialakuló DNS-makromolekula határozza meg. S ez a jó szerencsétől függ. De hogy az adottságokból mi fog megvalósulni és az ígéreteknek tekinthető tehetséges gyermekekből lesz-e a talentum, az már nem a szerencsén múlik. Ezt már a családi környezet, az iskoláztatás, a kortársi hatások és a társadalmi lehetőségek döntik el, valamint a szabad akaratunk, hogy mennyire vagyunk képesek kiaknázni kivételes adottságainkat.

Kezdetben a sikeres emberek közé a legmagasabb rangúakat és a leggazdagabb embereket sorolták. Később a különböző intelligenciatesztekben legmagasabb pontszámot elérőket vélték a legtehetségesebbnek. Jelenleg sokkal bonyolultabbnak tartjuk a tehetség/talentum eredetét, mint hogy egyetlen megközelítés alapján meghatározható lenne. A kiemelkedő teljesítmény gyökereivel, létrejöttével, tudatos elősegítésével egy új tudományág foglalkozik és ez a kreatológia. A kreatológia alapvető célja a tehetségek felismerése, ápolása-gondozása, fejlesztése, és ez döntően a pedagógia szakterületéhez kapcsolódik. A természettudományos háttér sem hagyható azonban figyelmen kívül, és hivatásom jogán magam elsősorban genetikai és orvosi nézőpontból emelek ki fontosnak vélt elemeket, mint pl. a Sors-faktort. Ugyanakkor a közös nyelv megtalálása érdekében a könyv első három fejezetében összefoglalom a kreatológia alapfogalmait.

Könyvem fő témája a potenciális tehetségek, valamint az adottságaikat már igazoló talentumok egészségi állapotának és betegségeinek, vagyis sorsuknak áttekintése. Az emberi alkotóképességgel foglalkozó új tudományág, a kreatológia korszerű ismeretei hazánkban is mind ismertebbekké válnak a tehetségfejlesztésben elkötelezett szakemberek kis csapatának köszönhetően. Végül orvosként összefoglalom azokat a lehetőségeket is, amelyek az orvosi genetika nézőpontjából az emberi tehetség felvirágoztatására és hasznosítására alkalmasak.

Könyvemet elsősorban a téma iránt érdeklődő pedagógusoknak szánom, akik elismerését, sőt szeretetét az elmúlt években oly jólesően megtapasztalhattam. Emellett azonban reményeim szerint a gyermekek tudatos nevelésére vállalkozó szülők számára is hasznosak ezek az ismeretek. Végül mindazoknak is ajánlom könyvemet, akik az emberi tehetséget, legnagyobb természeti kincsünket, jobban akarják érteni és hasznosítani.
Dr. Czeizel Endre

Tulajdonságok:
terjedelem: 427 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román