Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. május 25. szerda
Boldog névnapot Orbán nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A kötődéselmélet perspektívái - A klasszikusoktól napjainkig
Hámori Eszter - A kötődéselmélet perspektívái - A klasszikusoktól napjainkig
Hámori Eszter
A kötődéselmélet perspektívái - A klasszikusoktól napjainkig

kiadó: Animula
cikkszám: 11181200
ISBN: 9789639751996
megjelenés: 2015-10-09
Nincs készleten
Ár: 2890 Ft
webes rendelés esetén: 2601 Ft
 
Leírás:
A kötődéselmélet, hatását tekintve az egyik legtermékenyebb pszichológiai megközelítéssé nőtte ki magát az emberi kapcsolatok természetét, eredetét és zavarait kutató tudományos irányzatokon belül az elmúlt 50 évben. Az elmélet atyja, John Bowlby eredetileg a korai anya-csecsemő kapcsolat pszichobiológiai természetét és célját írta le pszichoanalitikus, etológiai és rendszerszemléleti tapasztalatai ötvözésével. Munkatársa, Mary Ainsworth megfigyelései a csecsemőkori kötődés egyéni mintázatairól - a biztonságos, a szorongó/elkerülő és a szorongó/ ambivalens viselkedésről - jól egészítették ki Bowlby tapasztalatait a biztonságot nyújtó anyai gondoskodás meglétének vagy hiányának az érzelmi fejlődésre gyakorolt hatásáról.
A klasszikus elmélet és eredményei ma már jóval túlmutatnak a csecsemőkoron. Újabb modellek, módszerek és elképzelések születtek és születnek a gyermek-, a serdülő-, a felnőtt- és az időskori kötődés sajátosságainak és zavarainak kutatásában. Az elmélet robbanásszerű fejlődése, a témában megjelent könyvek és publikációk százai, sőt ezrei szinte lehetetlenné teszik eredetének és fejleményeinek teljes áttekintését. Az egyre szaporodó tanulmányok sodrásában gyakran épp a klasszikus gondolatok válnak félreértés áldozatává. Napjaink kötődéskutatásaiban könnyen találkozhat az ember félreértelmezett fogalmakkal és tévesen levont következtetésekkel a klasszikus koncepciók ismeretének hiányában. Holott ezek elengedhetetlenek a kötődés alapjainak megértésében. Ennek a könyvnek éppen ez a célja: áttekintést adni a kötődéselmélet történeti, elméleti, módszertani gyökereiről és perspektíváiról a kötődés klasszikusaitól napjainkig.

A könyv elsősorban a tudománnyal, gyógyítással, neveléssel és pedagógiával foglalkozó szakembereknek és képzésben résztvevő hallgatóknak javasolt olvasmány. Ajánlott olyan laikusoknak is, akik a kötődés fogalmával és tudományával szeretnének a bulvárismereteknél mélyebben megismerkedni.

A szerzőről:
Dr. Hámori Eszter klinikai szakpszichológus, kiképző gyermek-pszichoterapeuta, pszichoanalitikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fejlődés- és Klinikai Gyermeklélektan Tanszékének vezetője, egyetemi docens. Az elmúlt 15 évben fő kutatási területei: a szülő-csecsemő kapcsolat és kötődés magas rizikójú koraszülötteknél és eltérően fejlődő csecsemőknél, valamint a kötődési mintázatok sajátosságai felnőttkori klinikai zavarokban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Kutató Laboratóriumában a Korai Fejlődés és Kötődés Kutatóműhely vezetője.

Tulajdonságok:
terjedelem: 156 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román