Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 26. csütörtök
Boldog névnapot Virág nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Író leszek, semmi más... - Irodalmi élet, irodalmiság és öntükröző eljárások...
Író leszek, semmi más... - Irodalmi élet, irodalmiság és öntükröző eljárások...

Író leszek, semmi más... - Irodalmi élet, irodalmiság és öntükröző eljárások...

kiadó: Balatonfüred Város Kultúrájáért Közalapítvány
cikkszám: 11181548
ISBN: 9789639990364
megjelenés: 2015-11-02
Utolsó darab!
Ár: 3000 Ft
webes rendelés esetén: 2700 Ft
 
Leírás:
A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, valamint a Tempevölgy folyóirat "...író leszek és semmi más..." Irodalmi élet, irodalmiság és öntükröző eljárások a Jókai-szövegekben címmel 2014. december 5-6-án, Balatonfüreden rendezte meg azt a tudományos tanácskozást, amelynek eredményeképpen a jelen kötet tanulmányai megszülettek. A Jókai-kultusz fővárosa immáron második alkalommal adott otthont annak a bő egy évtizede, 2004-ben, az író szülővárosában, Révkomáromban útjára indult konferencia-sorozatnak, amely azzal a céllal szerveződött, hogy a Jókai-kutatás új eredményei számára fórumot teremtsen. A korábbi tanácskozások anyagát összefoglaló köteteket ("Mester Jókai". A Jókai-olvasás lehetőségei az ezredfordulón, 2005; Jókai & Jókai. Tanulmányok, 2013.)[1] élénk szakmai érdeklődés és vita övezte, ami (a szerkesztők reménye szerint legalábbis) hozzájárulhatott ahhoz a megélénkülő figyelemhez, amellyel ma az irodalomtudomány a Jókai-szövegek felé fordul.

A kortárs irodalom és irodalomtudomány érdeklődésének alakulása a Jókai-kutatás mai reneszánszához minden bizonnyal igen kedvező klímát teremtett: Jókai legkülönfélébb műfajú szövegei hasonló határhelyzetben születtek, mint amelyet a ma embere a mediális robbanás, a képek "forradalma" és a művelődés korábbi rendjeinek az átalakulása közepette átél vagy elszenved. Jókai hősei és elbeszélői érzékenyen reagálnak azokra a problémákra, amelyek az ilyen jellegű változásokból adódnak. Mindaz, ami addig az emberi világ rendjét és biztonságát láthatatlanul szavatolni volt hivatott, bizonytalanná, kérdésessé válik: a könyv, az írott és beszélt nyelv, a nyelv kifejezésre való alkalmassága, az emberi történetek és karakterek megismerhetősége és elbeszélhetősége, a képek, szövegek és a világról való tudásunk viszonya. Azok a kérdések tehát, amelyek az elektronikus médiumok, az internet korában a mai olvasót és kutatót foglalkoztatják, a 19. század második felének körülményei között már mind ott sorjáznak a Jókai-szövegek világában - pontosabban fogalmazva: ha ma újraolvassuk a Jókai-szövegeket, saját világunk, mai életünk kérdéseit láthatjuk viszont bennük.

Tulajdonságok:
terjedelem: 235 oldal
borító: keménytáblás
sorozat: Tempevölgy könyvek 19.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román