Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 27. péntek
Boldog névnapot Virgil nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Motiváltság és nyelvi ikonicitás
Kádár Edit - Szilágyi N. Sándor (szerk.) - Motiváltság és nyelvi ikonicitás
Kádár Edit - Szilágyi N. Sándor (szerk.)
Motiváltság és nyelvi ikonicitás

kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület
cikkszám: 11181778
ISBN: 1511131140576
megjelenés: 2015-11-13
Nincs készleten
Ár: 2200 Ft
webes rendelés esetén: 1980 Ft
 
Leírás:
A kötet a 2014. május 23-24-én tartott kolozsvári nyelvészeti műhelykonferencia (A magyar nyelvészeti kutatások újabb eredményei IV.) előadásainak anyagát tartalmazza, és tematikus konferenciáinknak immár a harmadik kiadványa, amelyet ezek előztek meg:

Kádár Edit – Szilágyi N. Sándor szerk.: Szinkronikus nyelvleírás és diakrónia. Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár, 2011.

Kádár Edit – Szilágyi N. Sándor szerk.: Analógia és modern nyelvleírás. Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár, 2013.

A konferenciát ezúttal is a BBTE BTK Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke, valamint a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Nyelvtudományi Szakbizottsága szervezte. Konferenciánk negyedik alkalmának célja a motiváció és a nyelvi ikonicitás kérdéseinek megvitatása volt. A motiváltság, különösen a hangutánzás és hangulatfestés régóta foglalkoztatta a nyelv iránt (is) érdeklődőket. Bár sok minden még mindig tisztázásra vár ezen a téren, a hangalaki motiváltság bármiféle (tehát nemcsak hangutánzó vagy hangulatfestő) formájának ellenőrizhető tudományos módszerekkel történő vizsgálata mégis eléggé a perifériára szorult (legalábbis a magyar nyelvészetben). Van olyan vélemény is, hogy ez inkább a stilisztikára tartozik. De ezzel csak odébb toltuk a problémát, a megértésével nem vagyunk előrébb. Ezt a konferenciát azért is szerveztük, hogy alkalmat teremtsünk nemcsak a hangalaki, hanem általában a nyelvi motiváltság elméleti és főleg módszertani kérdéseinek megvitatásához.Amint a kötetbeli tanulmányok is mutatják, konferenciánk elérte a célját, hiszen vannak benne elméleti kérdéseket tisztázók is, esettanulmányok is, és nemcsak a hangalaki motiváció, hanem a grammatikai ikonicitás köréből is, így reményünk szerint mindenki találhat benne számára hasznos olvasnivalót.
A szerkesztők

Tulajdonságok:
terjedelem: 235 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román