Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 28. csütörtök
Boldog névnapot Simon, Szimonetta nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

ÉS-KVARTETT 2009-2015 (e-könyv)
Károlyi Csaba - ÉS-KVARTETT 2009-2015 (e-könyv)
Károlyi Csaba
ÉS-KVARTETT 2009-2015 (e-könyv)

kiadó: Írók Boltja
cikkszám: 11182664
ISBN: 9789631244038
megjelenés: 2016-01-07
Készleten
Akciós ár: 1990 Ft
Régi ár: 2990 Ft
 
Leírás:
ÉS-KVARTETT 2009-2015
Károlyi Csaba ötven irodalomkritikai beszélgetése

Előszó
Az Élet és Irodalom irodalomkritikai beszélgetés-sorozatának résztvevői a kortárs magyar irodalom friss kötetei közül választanak minden alkalommal egyet. Az ÉS könyvkritika rovatának szerkesztőjeként vezetem ezeket a beszélgetéseket, mindig három kritikussal elemzem és értékelem a választott könyvet. A kvartett tagjai, ha kell, vitatkoznak, ha úgy adódik, egyetértenek, de mindenképpen több oldalról próbálják megközelíteni a könyvet.

Az ÉS-kvartett komoly hagyományokra támaszkodik. A Reich-Ranicki-féle német irodalmi kvartett nyomán létezett már a Beszélő-kvartett a Kossuth Rádióban és a Beszélő folyóiratban. A JAK szervezésében éveken keresztül Szextett néven rendeztek irodalomkritikai beszélgetéseket a Műcsarnokban, később pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumban Pulzus néven hasonlókat (kötetben: Pulzus. Hányat ver a magyar irodalom szíve?, szerkesztette Bárány Tibor, Bíbor Kiadó - JAK, Miskolc - Budapest, 2009.), majd a sorozat többek közt a Trafóban is folytatódott. 2008-ban indult az Előhívás, a Litera régebbi műveket felelevenítő sorozata a Nyitott Műhelyben. 2009 óta több új sorozat is szerveződött, nemcsak Budapesten, hanem például Pécsett is.

Léteznek kritikusok, és létezik a kritika műfaja. Ezzel egyetlen művésznek vagy rajongónak sincs gondja mindaddig, amíg a kritika dicsér. Ha viszont elmarasztal, akkor szokás a kritika műfaját, a kritikus figuráját, a kritikai beszéd létének fontosságát kérdésessé tenni. A művelt közönség tudja, hogy az újságban a sajtóban megjelenő kritika értékítéletét nem illik megtámadni, mert "ízlésről nem illik vitatkozni". Kiélezettebb a helyzet, ha a kritikusok közönség előtt, nyílt színen nyilvánulnak meg. Nemcsak nyomtatásban írásban, hanem személyesen, élőben is vállalják véleményüket. Ez a vélemény lehet negatív vagy pozitív, de bármi legyen is, vállalják és elmondják. Ezt én örvendetesnek és fontosnak tartom. Az ÉS-kvartett beszélgetései nem könyvbemutatók, nem ismeretterjesztő előadások, hanem olyan szakmai viták, melyeken a résztvevők határozott véleményt fejtenek ki. Szerintem a közönség sokat nyerhet azzal, ha hall ilyen meg amolyan véleményt is egy műről, és hallja az egyik és a másik melletti érveket. Aztán pedig mindenki maga döntheti el, melyik állásponttal ért egyet. Nem hiszem, hogy olyan egyszerűen meg lehetne ítélni a kritikai beszédet, miszerint ha egyetértek annak ítéletével, akkor jó a kritikus és jó a beszéd, ha nem értek vele egyet, akkor meg rossz.

Az ÉS-kvartett pontoz, 1-től 10-ig adhat mindenki pontszámot. Egy könyv összesített pontszáma tehát maximum 40 lehet. A pontot mindig az adott kötet kapja, nem a szerző teljes munkássága. A kritikusok megneveznek egy olyan művet is a XX. századi magyar irodalomból, amelyre 10 pontot adnának. A beszélgetések azzal kezdődnek, hogy a kvartett tagjai indokolják a pontszámot, amit adtak. Az is célunk, hogy néhány érdekes kötet kapcsán a mai magyar irodalom sajátosságairól, jelenségeiről, tendenciáiról is szó legyen. Ezek a közönség előtt zajló eszmecserék oldani szeretnék a magyar irodalomkritika monológ jellegét, olyan helyzetet teremtve, melyben a kritikusok eleve beszélgetésbe kerülnek egymással, sőt alkalmanként a közönséggel is. A rögzített beszélgetéseket leírom, és rövidített, szerkesztett formában rögtön a következő héten megjelennek az ÉS-ben. A sorozat 2016 januárjában folytatódik, mindig a hónap utolsó szerdáján.

Budapest, 2015. december 10. 2016. január 4.
Károlyi Csaba


Tartalomjegyzék
Előszó
Fontos információk az első ötven beszélgetésről
Első sorozat
Spiegelmann Laura: Édeskevés
Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent
Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél
Péterfy Gergely: Halál Budán
Csaplár Vilmos: Hitler lánya
Kukorelly Endre: Ezer és 3
Második sorozat
Kemény István: Kedves Ismeretlen
Darvasi László: Virágzabálók
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?
Poós Zoltán: A szív határai
Garaczi László: Arc és hátraarc
Kondor Vilmos: A budapesti kém
Szvoren Edina: Pertu
Esterházy Péter: Esti
Harmadik sorozat
Spiró György: Tavaszi Tárlat
Szilasi László: Szentek hárfája
Térey János: Protokoll
Lovas Ildikó: A kis kavics
Rakovszky Zsuzsa: VS
Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae IV. A föld állatai
Negyedik sorozat
Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz
Bodor Ádám: Verhovina madarai
Papp Sándor Zsigmond: Semmi kis életek
Fehér Béla: Kossuthkifli
Kepes András: Tövispuszta
Márton László: M. L., a gyilkos
Péterfy Gergely: Örök völgy
Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Ötödik sorozat
Parti Nagy Lajos: Fülkefor és vidéke
Kántor Péter: Köztünk maradjon
Kácsor Zsolt: Rettenetes Vlagyimir
Oravecz Imre: Kaliforniai fürj
Csabai László: Szindbád Szibériában
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Hatodik sorozat
Borbély Szilárd: Nincstelenek
Tóth Krisztina: Akvárium
Kun Árpád: Boldog Észak
Szécsi Noémi: Gondolatolvasó
Bereményi Géza: Vadnai Bébi
Szilasi László: A harmadik híd
Závada Pál: Természetes fény
Hetedik sorozat
Péterfy Gergely: Kitömött barbár
Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - A Márk-változat
Rakovszky Zsuzsa: Szilánkok
Dragomán György: Máglya
Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene
Péntek Orsolya: Az Andalúz lányai
Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza
Nyolcadik sorozat
Györe Balázs: Halálom után eltüzelni!
Schein Gábor: Svéd


Tulajdonságok:
letölthető e-könyv
formátum: epub, mobi
ISBN: 9789631244038
kiadás éve: 2016

Az e-könyveket a vételár kiegyenlítése után e-mail-ben küldjük el Önnek, amit a linkre kattintva bejelentkezés után letölthet oldalunkról.

EPUB formátumú e-könyvek letöltése és használatba vétele:
1. előreutalásos fizetési mód kiválasztása esetén, kérjük indítsa el az utalását (Raiffeisen Bank: 12010659-01242144-00100009)
2. várja meg a státusz változás értesítő e-mailt, amiben a linkre kattintva bejelentkezés után letöltheti az e-könyvet.
3. A zöld nyílra kattintás után válassza a Mentés opciót. Mentse le az e-könyvet számítógépére vagy mobileszközére az Ön által választott mappába.
4. Ha Ön számítógépén kívánja megnyitni az e-könyvet, ehhez az FBReader nevű ingyenes olvasószoftvert ajánljuk, amely az fbreader.org weboldalról tölthető le.
5. Másolja a letöltött és elmentett e-könyvet számítógépéről mobileszközére. E-könyv-olvasó készülék (e-book reader), tablet-PC (pl. iPad) vagy okostelefon, amely csatlakoztatható az Ön számítógépéhez.

E-könyv másolása a számítógépről az e-könyvolvasóra
A megvásárolt e-könyveket elmentheti számítógépe merevlemezére, és onnan egy filekezelő (pl. Windows Intéző) segítségével átmásolhatja a csatlakoztatott e-könyv-olvasóra vagy tablet PC-re.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román