Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 25. szerda
Boldog névnapot Katalin nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Aranyigazságok - 3700 szólás, közmondás Kresznerics Ferenc reformkori szótárából
Kiss B. - Kiss G. - Miksné M. E. (összeáll.) - Aranyigazságok - 3700 szólás, közmondás Kresznerics Ferenc reformkori szótárából
Kiss B. - Kiss G. - Miksné M. E. (összeáll.)
Aranyigazságok - 3700 szólás, közmondás Kresznerics Ferenc reformkori szótárából

kiadó: Tinta
cikkszám: 11183273
ISBN: 9789634090458
megjelenés: 2016-02-23
Készleten
Ár: 1990 Ft
webes rendelés esetén: 1791 Ft
 
Leírás:
Az Aranyigazságok gyűjtemény 3700 magyar szólást, közmondást, bölcsességet tartalmaz a reformkor jeles nyelvésze, Kresznerics Ferenc (1766-1832) kétkötetes, magyar és latin nyelvű, Magyar szótár gyökérrenddel és deákozattal című szótárából.

Jelen gyűjteményben megtalálhatjuk jó néhány ma is ismert és használatos közmondás előzményét: A szegény árvát az ág is húzza. Ebül gyűjtött marhának ebül kell elveszni. Egy föcske tavaszt nem szerez. Közlónak túros a háta. Reátalált a zsák a foltjára.

Számos olyan bölcsességet olvashatunk, amely a mára már letűnt hajdani világ mindennapjainak a tapasztalatait rögzíti: A fát sem vágják le egy csapással. A király királlyal, a kapás kapással élhet barátságban. Amint tartod tehened, úgy ihatod tejedet. Nehéz a kócbúl szép fonalat fonni. Nincs oly rakott szekér, melyre több nem fér.

A szólások, közmondások nagy része örök, ma is útmutatóul szolgáló igazságokra hívja fel a figyelmünket: A tojás is csak egyszer törik el. Leggazdagabb, aki semmit sem kíván. Nem minden fölhőbűl leszen eső. Nem mindenkor édes gyökér a szerelem. Nincs oly titok, mely üdővel ki ne nyilatkozzék.

Az Aranyigazságok című szótárt olvasgatva, a benne lévő szólásokat, közmondásokat ízlelgetve rádöbbenhetünk nyelvünk hajdani gazdagságára, képszerűségére.

Tulajdonságok:
terjedelem: 173 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 40.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román