Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. május 19. csütörtök
Boldog névnapot Ivó, Milán nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Megtehetem, ha akarom
Lazarus, Arnold - Fay, Allen - Megtehetem, ha akarom
Lazarus, Arnold - Fay, Allen
Megtehetem, ha akarom

kiadó: Animula
cikkszám: 11183439
ISBN: 9789639751965
megjelenés: 2015-03-03
Nincs készleten
Ár: 1300 Ft
webes rendelés esetén: 1170 Ft
 
Leírás:
Messziről kezdem a magyarázatot.
Végzős orvostanhallgatóként olyan szakot kerestem, ahol sokat lehet gondolkodni. Ez volt az ideggyógyászat. Hamarosan rájöttem, hogy a betegeim úgy kilenc tizedét nem tudom megérteni, mert nem szervi okoktól szenvednek. Így jött - a pszichiátria és néhány évnyi zárt osztályos gyakorlat után - a pszichoterápia. Itt olyan emberekkel lehet dolgozni, akiknek van betegségbelátásuk, megtartott - vagy csak némileg torzult - a valóságérzékelésük, hajlandók együttműködni - legalábbis tudatos szinten.
A módszerek? Az 1970-es években még semmiféle formális képzés nem volt. Megtanulhattuk a pszichoanalízis elméletét - még a háború előtt kiadott Freud-művekből. Sajnos, a betegellátás első vonalában dolgozó terapeutának az analízis se nem elég hatékony, se nem elég gyors.
Még akkoriban felfedeztem magamnak a tranzakció-analízist (amit egyébként egy renegát analitikus kreált). Ez rendkívül frappáns, teli nagyon használható megfigyelésekkel. Az önismeretem sokat köszönhet neki, ám a panaszosok zöme számára túl intellektuális és felszínes egyszerre. A társaságban persze nagy sikere volt a gépelt fordításnak, rongyosra sokszorosították.
További próbálkozások: nagyon izgalmas csoportterápiákra emlékszem még a 1980-as évek elejéről. Igen hasznos, és nem utolsó sorban megfizethető módszer - sajnos, a páciensek zöme idegenkedik tőle. Ezután köszöntött be a rendszerszemlélet: ha visszahelyezzük a család által "ajánlott" tagjukat az otthon közegébe - azaz, nem vagyunk hajlandók a gyereket, kamaszt stb. kezelni, csak mindüket együtt - furcsa dolgok derülnek ki. Hihetetlenül frappáns pár- és családterápiás irányzatok alakultak ki, és nagyon sokak számára ma is ez a választandó terápia. Ám ahhoz, hogy igazán jól működjön, olyan "háttérüzem" kell mögé, aminek költségét kevés család tudja megfizetni.
A rendszerváltást megelőző évben létrehoztuk az Animula Szakkiadót, hogy a pszichoterápia és általában a segítői terület fejlődésének legfontosabb alapművei magyarul hozzáférhetők legyenek. A hiány óriási volt - durván 1930-tól 1980-ig volt ez tiltott és tűrt, a nyugati eredmények még nyomokban is alig-alig szivárogtak be. Kicsit úgy voltunk, mint aki Szinyei Merséig ismeri a festészet fejlődését, azután betéved egy Warhol-kiállításra.
A mai modern - amerikai és brit - szakkönyveket megismerve, egyre határozottabban kirajzolódik egy tendencia: a kognitív-viselkedésterápia (kvt) fölénye. Az, hogy az egészségbiztosítók szerint csak ez az irányzat rendelkezik olyan paraméterekkel, amelyekre biztosítás köthetõ, nyilván nem igazságos, viszont tény.
Hosszú pályafutása alatt a néhai Arnold Lazarus professzor sokat hozzátett az ilyen felfogású kezelések eredményességéhez. Ennek fontos pillére, hogy a kliensek feladatokat és kiegészítő anyagokat kapnak (kérdőívek, értékelő lapok, sémák, tájékoztató füzetek). Mondhatni, a kliensek "dolgoztatása" itt alapelv. A kiegészítő anyagokat sem használja ilyen rendszerességgel egyetlen más irányzat sem. Vagyis a küzdelem a változás érdekében - képletesen - minden fronton és 24 órában folyik.
Nyilván nem véletlen, hogy Lazarus professzor egy sor anyagot készített a terápia támogatásának céljából. (Megjegyzem, más jelentős kognitív terapeuták is.) És az a véleményem, hogy a többszáz önsegítő könyvecske közül, amik a kezemben voltak, ez az egyik legjobb anyag!
(Biró Sándor dr.)

MIÉRT FONTOS EZ A SOROZAT?
Új sorozatot indítunk, Terápia + Könyvek elnevezéssel. Olyan PLUSZT szeretnénk ezekkel a könyvecskékkel a gyakorló terapeuták kezébe adni, amelyeket továbbíthatnak - vagy konkrétan, vagy ajánlásként - az általuk kezelt, fejlődésre motivált, érdeklődő pácienseiknek. Célzottan, a terápiás munka fókuszának megfelelően választva, azt kiegészítve - alapozva az emberekben rejlő önfejlesztésre való hajlamra és a pszichoedukáció pozitív hatásaira. Ez az első kötet általában alkalmas a fejlődés mellett elköteleződő páciens támogatására.

Tulajdonságok:
terjedelem: 76 oldal
borító: puhatáblás
sorozat: Terápia + Könyvek
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román