Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. május 25. szerda
Boldog névnapot Orbán nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A biztos bázis - A kötődés-elmélet klinikai alkalmazásai
Bowlby, John - A biztos bázis - A kötődés-elmélet klinikai alkalmazásai
Bowlby, John
A biztos bázis - A kötődés-elmélet klinikai alkalmazásai

kiadó: Animula
cikkszám: 11183440
ISBN: 9789639751309
megjelenés: 2009-03-03
Nincs készleten
Ár: 2950 Ft
webes rendelés esetén: 2655 Ft
 
Leírás:
Úgy néz ki, a gyermeknevelés szemléletét gyökeresen átalakító kötődés-elméletet a brit felső-középosztály életstílusának köszönhetjük. A korszellem a meghitt, gyengéd nevelést a szilárd erkölcs romlásának vélte - így a gyermek Bowlbyt is dadája nevelte. Előkelő anyja a gyermeket naponta egy óra hosszára fogadta, a délutáni tea után. Bár Londonban éltek (apja, Sir John az uralkodóház orvosa volt), hétévesen még a dadájától is elszakították és internátusba került. Több évtized múlva megfogalmazott véleménye: "Hétévesen egy kutyával nem bánnék így".
Ezek a tapasztalatok alapozták meg különleges érzékenységét a kisgyermekek viszontagságai iránt, amelyet tovább erősített a világháborús években gyermekanalitikusként végzett munkája az elárvult vagy kitelepített gyerekek körében.
John Bowlby (1907-1990) kiváló elme volt, Cambridge-ben is a legkiválóbbak között szerepelt, majd a háborút követően a Tavistock Klinika aligazgatója lett. A WHO-nál dolgozva tette közzé Maternal Care and Mental Health c. munkáját, ebben szögezte le korszakfordító tételét: "a csecsemőnek és a kisgyermeknek meghitt, bizalmas és folytonos anyai kapcsolatra van szüksége... amennyiben nem, azért felnőtt korában érzelmi zavarokkal fizet". A kötődés és a veszteség problémakörének további kutatása során a spekulatív freudi libidó- és ösztönelmélet helyébe a kötődés és a motiváció modern, a társtudományok - etológia, kognitív lélektan, kibernetika stb. - korszerû adataival alátámasztott hiteles teóriát állított. Az ő és tanítványai - többek között Mary Ainsworth és James Robertson - munkássága forradalmian átformálta az emberi kapcsolatokról vallott nézeteinket.

Tulajdonságok:
terjedelem: 151 oldal
borító: puhatáblás
fordította: dr. Balázs-Piri Tamás
sorozat: Gyermek - Serdülő 6.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román