Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. október 16. szombat
Boldog névnapot Gál nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Az ismeretlen ismerős - Tanulmányok a baskortosztáni udmurtok vallásáról
Minnijahmetova, Tatyjana - Az ismeretlen ismerős - Tanulmányok a baskortosztáni udmurtok vallásáról
Minnijahmetova, Tatyjana
Az ismeretlen ismerős - Tanulmányok a baskortosztáni udmurtok vallásáról

kiadó: L'Harmattan - MTA Népr.Kut.Int. - PTE Néprajz Tsz.
cikkszám: 11183965
ISBN: 9789634141051
megjelenés: 2016-04-13
Készleten
Ár: 2100 Ft
webes rendelés esetén: 1890 Ft
 
Leírás:
Tatyjana Minnijahmetova könyve egyedülálló a magyar könyvkiadásban. A szerző ugyanis maga is udmurt, a keresztény térítés elől a Kámától kelet-re menekült ősök leszármazottja. Tanulmányai rítustanulmányok, vagyis Minnijahmetova a naptári szokásokhoz, az emberélet fordulóihoz kapcsolódó szokásokkal, a szent helyekkel, a gyógyítással kapcsolatos rítusokkal foglalkozik, illetve a háznak és részeinek (például a kút és a fürdőház) rituális, szakrális aspektusait mutatja be. Ez a rítusközpontúság nem véletlen: a Kámán túli udmurtok számára etnikus identitásuk legfontosabb aspektusa mind a mai napig "pogány" vallásuk folytonossága: "pogányságuk" az, ami a környező oroszoktól és a török nyelvű népektől megkülönbözteti őket, és emiatt nevezik magukat az Udmurt Köztársaságban élő, megkeresztelkedett udmurtokkal szemben "igazi udmurtoknak". Külön érdekessége a könyvnek az, amire a cím is utal, hogy szerzője egyszerre a vizsgált kultúra hordozója és kutatója. A néprajztudomány és a kulturális antropológia történetét végigkíséri az a dilemma, hogy melyik megközelítési mód lehet eredményesebb és hitelesebb: a kívülről jött, idegen "objektivizmusa" vagy pedig a saját kultúráját "belülről" vizsgáló kutató "szubjektív" megközelítésmódja. A kérdés eldönthetetlen, legtöbbször a szerző tehetségén és képzettségén múlik, hogy melyik véleményt tartjuk megalapozottabbnak. Ítéletünket azonban csak a kötet elolvasása után hozzuk meg!

Tatyjana Minnijahmetova Baskortosztánban, egy udmurt faluban, Bajsadüben született (Oroszországban). Az Udmurt Egyetemen udmurt és orosz filológiát tanult (1984, Izsevszk), majd szülőfalujának iskolájában dolgozott tanárként és igazgatóként. Az Oroszországi Tudományos Akadémia Ufai Tudományos Központjában aspiránsként néprajzot tanult, itt védte meg kandidátusi disszertációját (1996), és az Intézet tudományos munkatársa lett. 1998-ban kiküldetésen járt a helsinki egyetemen; tanulmányait a Tartui Egyetemen folytatta (PhD, 1999-2003). Ezt követően tudományos munkatársként és adjunktusként az innsbrucki egyetemen dolgozott; 2006-ban a PTE Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszékén a "Marie Curie Actions" keretében kurzust tartott az udmurt néprajzról.

Tulajdonságok:
terjedelem: 193 oldal
borító: puhafedelű
fordította: Békési Boglárka, Nagy Zoltán, Szappanos Kata
sorozat: Kultúrák keresztútján 14.
megjegyzés: második, javított kiadás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román