Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2022. január 21. péntek
Boldog névnapot Ágnes nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Lemberg / A meghódított Oroszlengyelországon keresztül / A földreszállt pokol
Pogány József - Lemberg / A meghódított Oroszlengyelországon keresztül / A földreszállt pokol
Pogány József
Lemberg / A meghódított Oroszlengyelországon keresztül / A földreszállt pokol

kiadó: Múlt és Jövő
cikkszám: 11185420
ISBN: 9789639512870
megjelenés: 2016-06-24
Készleten
Ár: 3500 Ft
webes rendelés esetén: 3150 Ft
 
Leírás:
Pogány József - aki a háború előtt jó tollú kulturális újságíró volt, később a Tanácsköztársaság hadügyi népbiztosa - tartalékos tiszti pozícióját arra használta fel, hogy megírja az első világháború talán legjobb magyar riportkönyveit. Közreadásukat nemcsak a nagy háború centenáriuma indokolja, hanem a mai aktualitásuk is. A jelenlegi ukrajnai "helyzet" és az ott megroppanással fenyegető európai status quo történelmi, kulturális dimenziót és magyarázatot nyer a lembergi és "lengyeloroszországi" hullámzó frontvonalakon. Ott, ahol már száz évvel ezelőtt is feltárultak Kelet- és Nyugat-Európa betemethetetlen törésvonalai.
Európa másik szegletén a törésvonal Isonzónál, Doberdónál húzódik. Ezek a nevek a magyar "kollektív emlékezet" számára a pokol szinonimái, ahogy ezt a haditudósító szemtanú is - Dante Pokoljával azonosította. Azonban a mai olvasó tudatába azóta beépült az Apokalipszis "pokla": Auschwitz is. Az emberi és magát az istent is a gyehenna tűzére vető poklok összevetése tanulságos gondolatok és összefüggések felfedezésére nyújt alkalmat, a mai - hál' istennek "csak" - emlékezetpolitikai harcokban.

Tulajdonságok:
terjedelem: 391 oldal
borító: puhafedelű
megjegyzés: ÜKH 2016
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román