Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. november 26. csütörtök
Boldog névnapot Virág nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Ördögi körök - Az abszurd vicctől a Gödel-tételig
Aharoni, Ron - Ördögi körök - Az abszurd vicctől a Gödel-tételig
Aharoni, Ron
Ördögi körök - Az abszurd vicctől a Gödel-tételig

kiadó: Typotex
cikkszám: 11186952
ISBN: 9789632799025
megjelenés: 2016-10-06
Utolsó darab!
Ár: 3200 Ft
webes rendelés esetén: 2880 Ft
 
Leírás:
"A kislányom kérdezte egyszer, amikor hazaérkezett a fogorvostól:- Tudod, mi kell, hogy ne fájjon az érzéstelenítőinjekció? Előtte egy másik! És persze ahhoz is egy újabb, hogy ne érezzük [...] Az efféle helyzeteket nem minden ok nélkül nevezzük »ördögi köröknek«. [...] Körben forgó problémáról van szó olyan esetekben, amikor például a macska saját farkát kergeti, szemüveg kéne, hogy megtaláljuk a szemüvegünket, vagy a pályakezdőt tapasztalat hiányára hivatkozva utasítják el. A kudarcot borítékolni lehet." Mint azt Aharoni könyvéből látni fogjuk, az ördögi körök átszövik hétköznapjainkat, de megjelennek az irodalomban és természetesen a matematikában is.

"A matematikában az ember nem megérti a dolgokat, hanem megszokja."
Neumann János

Hazug: Ez a mondat hamis.
Buridan: Ha Isten nem létezik, akkor H igaz
Gödel: Ez a mondat nem bizonyítható. A paradoxonról áttérni a nemteljességi tétel bizonyítására jóval több volt puszta bátorságnál - eszeveszett vakmerőség. Nem kis merészség ugyanis elhinni, hogy az "ez a mondat bizonyíthatatlan" állítás számokra vonatkozó formulává alakítható. Ő mégis megtette. Felállított egy számelméleti formulát, amely saját bizonyíthatatlanságát mondja ki."

"Smullyan: Nem tudod, mi ez a mondat."

"Olyan esetekben, mint például amikor a macska saját farkát kergeti, szemüvegre lenne szükségünk, hogy megtaláljuk a szemüvegünket, vagy a tapasztalat hiánya miatt utasítják el a pályakezdőt, körben forgó problémáról van szó. A kudarcot borítékolni lehet. Münchhausen bárón kívül senki sem képes hajánál fogva, lovastul kiemelni magát a tóból. Arkhimédész így fogalmazta meg ugyanezt: »adj egy biztos pontot és egy emelőt, kifordítom sarkából a világot.« Nem csupán az általa kitalált csodálatos csigákkal büszkélkedett, arra is rá akart világítani, hogy nincs olyan biztos pont, ahonnan önmagunkat felemelhetnénk."

Tulajdonságok:
terjedelem: 206 oldal
borító: keménytáblás
fordította: Kepes János
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román