Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2021. szeptember 19. vasárnap
Boldog névnapot Vilhelmina nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - szállítás - cégismertető
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

A bábtervező mesél
Bródy Vera - A bábtervező mesél
Bródy Vera
A bábtervező mesél

kiadó: Móra - OSZK
cikkszám: 11187013
ISBN: 9789632006598
megjelenés: 2016-10-11
Utolsó darab!
Ár: 4999 Ft
webes rendelés esetén: 4499 Ft
 
Leírás:
Bródy Vera nem mesekönyvet írt - mégis mesés könyv lett a történetekből és bábrajzokból.
Bródy Veráról mesélnek a kortársak: Molnár Gál Péter, Láng István és Szilágyi Dezső.
Mesél maga az alkotó, arról a több évtizedet felölelő korszakról, melyet az Állami Bábszínházban töltött a tanulóévektől a bábtervezésig.
Élete és pályája második szakaszáról, melyet Franciaországban a bábjáték tanításával, a rendezéssel és könyvek sorával gazdagított.Végül rajzaival és terveivel mesél: illusztrációkkal és a tervezéseiből készült válogatással teszi képszerűvé a mesét.
A Bródy-bábvilág varázslatát a ma is műsoron lévő darabok - Misi Mókus vándorúton, Diótörő, A fából faragott királyfi - bizonyítják.
Visszaemlékezése szeretett színházának és a műfajnak állít emléket. A kötet a bábalkotó művész előtt tiszteleg.

Bródy Vera terveit az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tára őrzi.
A kötet a Móra Könyvkiadó és az Országos Széchényi Könyvtár
közös kiadása.
Bródy Vera terveiről a digitális felvételeket Ackermann Ádám, Karasz Lajos, Kovács-Burda Zita és Néninger Géza (Országos Széchényi Könyvtár) készítette.
A fényképek Bródy Vera magángyűjteményében találhatók, Bródy Vera, Keleti Éva és Korniss Péter felvételei.

Bródy Vera munkássága az Állami Bábszínház (majd a Budapest Bábszínház) történetének 1952-től az ezredfordulóig terjedő korszakát fedi le. Ezt az izgalmas periódust - lényegében a hivatásos magyar bábjátszás megszületésétől kezdve - a tervezőművész saját, szubjektív szemüvegén keresztül láttatja. Visszaemlékezése páratlan kordokumentum, mert "belülről" idézi fel a színházi életet, tanúként, nem a színháztörténet szemüvegén keresztül tárja az olvasó elé a kudarcokat és sikereket. A kötet időrendben követi nyomon Bródy Vera tervezéseit: a fontos bábtörténeti bemutatókat és kedvenc munkáit. Feleleveníti például A sárkány izgalmas munkafeladatait, a két változatban megtervezett Toldit és az életmű betetőzését jelentő, Párizsban és Budapesten is bemutatott Tűzmadár előadásait. A kötetet a kortársak; Molnár Gál Péter bevezető sorai, Láng István visszaemlékezése és Szilágyi Dezsőnek az 1996-os bábszínházi életmű-kiállításon mondott beszéde egészíti ki.

Tulajdonságok:
terjedelem: 240 oldal
borító: puhatáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető
Trafó
 
design: Sárközi Román