Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. október 27. kedd
Boldog névnapot Szabina nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Repkény
Deák László - Repkény
Deák László
Repkény

kiadó: Orpheusz
cikkszám: 11187444
ISBN: 9789639809741
megjelenés: 2016-11-03
készlet: Raktáron
Akciós ár: 1000 Ft
(5 % áfával)
Régi ár: 3000 Ft
 
Leírás:
Alighanem vitathatatlan, hogy a 2009-ben elhunyt Deák László az újabb magyar líra legjelesebbjei közé tartozott. Verseskötetei, a Magasles (1979), A közös csapda (1982), A gyarló esély (1985), A változatlan hatalma (1988), Az árvaság kora (1994), Fojtatás (2003), Emlékkönny (2006) és A felejtés angyala (2009) szinte töretlen pályát mutatnak. Egyetlen kivétellel: csupán két könyve, Az árvaság kora és a Fojtatás megjelenése között eltelt kilenc év mutat feltűnő hiátust. Második feleségének elvesztése kis híján megölte benne a költőt.

Deák László képzőművésznek indult, költőként élte életét, létösszegző prózával zárta le a pályát. Ha így vesszük, művészként megélt élete - az embert próbáló személyes tragédiák sorától eltekintve - teljes, lezárt egész. Szuverén, sokoldalúan művelt személyiség volt költőnek, embernek egyaránt, aki fiatalságától kezdve teljes egyéniségével benne élt korában, kora művészeti életében, hétköznapi világában.

Nem szokás ma emlegetni - mediatizált, elközhelyesített világunkban talán nem is annyira feltűnő -, hogy az egyes tájegységek, városrészek, társadalmi rétegek stb. egymástól jól elkülöníthető, sajátos nyelvi-gondolati-képi készletekkel rendelkeznek. Deák Budapest nyolcadik kerületében, eb­ben a különös, a magyar városi lét minden etnikai-kulturális gazdagságát és árnyoldalait felmutató világban nőtt fel. Egész világképe, a köznapok nyelvezetéből származó szókincs-gazdagsága, művének ízig-vérig modern hangzása ebből a bőven buzogó forrásból eredeztethető. Nem véletlen, hogy nagyjából mindent értett abból, amivel találkozott, rugalmas gondolkodása révén a jelenségek egész halmazát volt képes művészetébe építeni. Minderről remekmívű Naplója (2012) is tanúskodik.

Utolsó műve, a Repkény, kisregény, összegzője és lezárója egy életnek és egy korszaknak, amely után már minden másképpen van. Súlyos betegen, tüdőrákkal küzdve fogott a Repkény írásába. A könyv ún. önéletrajzi regény - szorosan vett önéletrajz nélkül. A műtét után lábadozó szerző áll a Korányi Szanatórium folyosójának betört ablakánál, s a szanatórium parkjában bóklászó hatalmas fekete kandúr mozgásában gyönyörködik. Minden további, a regényben szereplő cselekmény és figura a valóság, a fikció és az emlékezésmorzsák káoszának bravúros keveréke, aminek ez a látvány a közép- és kiinduló pontja. Mint ahogy az emlékezet előidőződésének véletlenszerűségében nem bízhatunk, a regény eseménysorának sincs időbeli sorrendje. Mégis plasztikusan láthatjuk ebben a tükörben a hatvanas-hetvenes évek Magyarországának különös, ellentmondásos képét, a hamvukba holt szerelmeket, barátságok létfilozófiai elmélkedésekké absztrahált figuráit, hasonlón a repkény egyetlen száron, létszimbólum gyanánt felfutó leveleihez.

Deák László 2016. október 9-én lett volna hetvenéves.
Kemsei István

Tulajdonságok:
terjedelem: 203 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román